Гледај и учи: Амери праве кошаркашку Лигу шампиона!

У Америци се рађа спектакуларно такмичење, које ћемо гледати током лета. Харингон, Валас, Рој и Хамилтон се враћају кошарци, сезона ће попунити празнину од краја до почетка НБА лиге.

Кошарка 18.11.2015 | 10:20
Гледај и учи: Амери праве кошаркашку Лигу шампиона!

Американцима је кратка НБА сезона, која траје 170 дана до почетка плеј-офа, током којих буде одиграно чак 1.230 мечева!

И тек онда разигравање за титулу првака...

Они желе још, а Летња лига и НБА предсезона нису им довољно атрактивни.

"УСА Тодаy" објавио је да ће наредног лета почети спектакуларно такмичење названо – Лига шампиона! Ево о чему се ради...

Наиме, добити посао у НБА лиги је јако тешко, јер у 30 тимова има 450 места, неретко каријере неких кошаркаша трају и преко 15 година, а велики је прилив играча из осталих делова света, који надокнађују разлику у квалитету између највећих звезда лиге и "гарбаге тиме" групе кошаркаша, која игра ретко, скромно и за мале паре.

Проблем настаје у томе што са америчких универзитета, и то само оних прве категорије, годишње изађе око 5.600 школованих кошаркаша, а на драфту успе и мање од њих 60. Добар део похрли ка Европи и Кини, неки "скокну" до Јужне или Средње Америке, али ипак највећи проценат њих никада не заигра такмичарску кошарку.

Они најупорнији "смуцају" се по развојној НБДЛ, потом лето троше по камповима и Летњим лигама, али се на прсте две руке могу набројати они који, заобилазним путем, касније направе респектабилну каријеру. Чешћи је случај да ти момци јако млади оставе кошарку и, ако буду срећне руке, добију посао у оквиру онога што су учили на факултетима.

Нису само млади у проблему, већ и кошаркаши који прилично рано заврше каријере и који потом имају проблема да одреде чиме ће се даље бавити и успеју у тој намери. Све је то препознато и као проблем и као шанса да се покрене нешто ново и - заради кинта.

Лига шампиона требало би да ублажи ове нуспродукте невероватне конкуренције која у САД постоји под обручима, а цео пројекат представио је председник и извршни директор организације, Карл Џорџ.

- Шеснаест тимова такмичиће се од лета 2016. уз снажно присуство две групе кошаркаша – оних који су у претходне три сезоне окончали НБА каријере и налазе се у транзицији ка новом начину живота, такозваној пензији и оних о којима смо горе писали, младића са завршеним факултетом, али без НБА ангажмана.

- Њујорк већ има оформљен тим у ком ће играти ек-НБА звезде Ал Харингтон и Рашид Валас, наводно су спремни за наступе и Рип Хамилтон, Џош Хауард, итд, а у настанку су екипе из Бостона, Филаделфије, Вашингтона, Мајамија, Орланда, Атланте и Кливленда, док Запад мало "каска" за овом идејом.

- Циљ је да посао добије око 260 играча укупно, 170 активних кошаркаша и још 90 играча који би преузели друге улоге, од тренера-играча, до тренера, менаџера, директора, итд, чиме би и они који немају намеру да трче, скачу и тренирају могли да стекну драгоцена искуства у раду у професионалном спорту, јер ова лига нема намеру да тавори на аматерском нивоу.

- Сваки тим имао би најмање две бивше НБА Ол-стар звезде у саставу и бар једног члана 'Куће славних' у организацији.

- Карл каже да је већ 60 славних кошаркаша изразило одушевљење и спремност да учествује у пројекту.

- Око 30 утакмица било би одиграно од јула до августа, уз још десетак хуманитарно-маркетиншких догађаја у периоду сезоне када НБА "спава".

- Просечна зарада у овој лиги била би око 200.000 долара за 80 до 90 радних дана, што значи дневну плату од око 2.500 долара, под условом да је играч/тренер ангажован у оба дела сезоне, такмичарском и хуманитарном!

- Играчи победника дивизије зарадили би бонус од 50.000, а шампиона од 100.000 долара, појединачно.

- Стратегија је да се знатно већим приходима привуку јача имена од оних која играју у НБА развојној лиги, где за сезону играч зарађује просечно 25.000 долара, али су у организацији свесни да би овакав ангажман подразумевао селидбу и промену начина живота код великог броја играча.

- Лига шампиона пружила би могућност активним НБА играчима да продуже своје каријере, јер не играју сви у НБА лиги попут Кобија Брајанта, који је ушао у своју 20. профи каријеру, а навијачима се нуди прилика да за улазницу од 25 долара гледају: актрактивну, такмичарску кошарку и неке од највећих звезда на заласку каријере.

- Нема сезонских улазница.

- Прва хуманитарна утакмица која ће бити преношена уживо на ЕСПН мрежи биће одиграна већ 29. јануара на Универзитету Сент Луис, а требало би да заиграју: Рип Хамилтон, Брендон Рој, Џош Хауард и Ал Харингтон!

Кад је спорт у питању, од Американаца можемо само да учимо.

Коментари / 0

Оставите коментар