Gledaj i uči: Ameri prave košarkašku Ligu šampiona!

U Americi se rađa spektakularno takmičenje, koje ćemo gledati tokom leta. Haringon, Valas, Roj i Hamilton se vraćaju košarci, sezona će popuniti prazninu od kraja do početka NBA lige.

Košarka 18.11.2015 | 10:20
Gledaj i uči: Ameri prave košarkašku Ligu šampiona!

Amerikancima je kratka NBA sezona, koja traje 170 dana do početka plej-ofa, tokom kojih bude odigrano čak 1.230 mečeva!

I tek onda razigravanje za titulu prvaka...

Oni žele još, a Letnja liga i NBA predsezona nisu im dovoljno atraktivni.

"USA Today" objavio je da će narednog leta početi spektakularno takmičenje nazvano – Liga šampiona! Evo o čemu se radi...

Naime, dobiti posao u NBA ligi je jako teško, jer u 30 timova ima 450 mesta, neretko karijere nekih košarkaša traju i preko 15 godina, a veliki je priliv igrača iz ostalih delova sveta, koji nadoknađuju razliku u kvalitetu između najvećih zvezda lige i "garbage time" grupe košarkaša, koja igra retko, skromno i za male pare.

Problem nastaje u tome što sa američkih univerziteta, i to samo onih prve kategorije, godišnje izađe oko 5.600 školovanih košarkaša, a na draftu uspe i manje od njih 60. Dobar deo pohrli ka Evropi i Kini, neki "skoknu" do Južne ili Srednje Amerike, ali ipak najveći procenat njih nikada ne zaigra takmičarsku košarku.

Oni najuporniji "smucaju" se po razvojnoj NBDL, potom leto troše po kampovima i Letnjim ligama, ali se na prste dve ruke mogu nabrojati oni koji, zaobilaznim putem, kasnije naprave respektabilnu karijeru. Češći je slučaj da ti momci jako mladi ostave košarku i, ako budu srećne ruke, dobiju posao u okviru onoga što su učili na fakultetima.

Nisu samo mladi u problemu, već i košarkaši koji prilično rano završe karijere i koji potom imaju problema da odrede čime će se dalje baviti i uspeju u toj nameri. Sve je to prepoznato i kao problem i kao šansa da se pokrene nešto novo i - zaradi kinta.

Liga šampiona trebalo bi da ublaži ove nusprodukte neverovatne konkurencije koja u SAD postoji pod obručima, a ceo projekat predstavio je predsednik i izvršni direktor organizacije, Karl Džordž.

- Šesnaest timova takmičiće se od leta 2016. uz snažno prisustvo dve grupe košarkaša – onih koji su u prethodne tri sezone okončali NBA karijere i nalaze se u tranziciji ka novom načinu života, takozvanoj penziji i onih o kojima smo gore pisali, mladića sa završenim fakultetom, ali bez NBA angažmana.

- Njujork već ima oformljen tim u kom će igrati ek-NBA zvezde Al Harington i Rašid Valas, navodno su spremni za nastupe i Rip Hamilton, Džoš Hauard, itd, a u nastanku su ekipe iz Bostona, Filadelfije, Vašingtona, Majamija, Orlanda, Atlante i Klivlenda, dok Zapad malo "kaska" za ovom idejom.

- Cilj je da posao dobije oko 260 igrača ukupno, 170 aktivnih košarkaša i još 90 igrača koji bi preuzeli druge uloge, od trenera-igrača, do trenera, menadžera, direktora, itd, čime bi i oni koji nemaju nameru da trče, skaču i treniraju mogli da steknu dragocena iskustva u radu u profesionalnom sportu, jer ova liga nema nameru da tavori na amaterskom nivou.

- Svaki tim imao bi najmanje dve bivše NBA Ol-star zvezde u sastavu i bar jednog člana 'Kuće slavnih' u organizaciji.

- Karl kaže da je već 60 slavnih košarkaša izrazilo oduševljenje i spremnost da učestvuje u projektu.

- Oko 30 utakmica bilo bi odigrano od jula do avgusta, uz još desetak humanitarno-marketinških događaja u periodu sezone kada NBA "spava".

- Prosečna zarada u ovoj ligi bila bi oko 200.000 dolara za 80 do 90 radnih dana, što znači dnevnu platu od oko 2.500 dolara, pod uslovom da je igrač/trener angažovan u oba dela sezone, takmičarskom i humanitarnom!

- Igrači pobednika divizije zaradili bi bonus od 50.000, a šampiona od 100.000 dolara, pojedinačno.

- Strategija je da se znatno većim prihodima privuku jača imena od onih koja igraju u NBA razvojnoj ligi, gde za sezonu igrač zarađuje prosečno 25.000 dolara, ali su u organizaciji svesni da bi ovakav angažman podrazumevao selidbu i promenu načina života kod velikog broja igrača.

- Liga šampiona pružila bi mogućnost aktivnim NBA igračima da produže svoje karijere, jer ne igraju svi u NBA ligi poput Kobija Brajanta, koji je ušao u svoju 20. profi karijeru, a navijačima se nudi prilika da za ulaznicu od 25 dolara gledaju: aktraktivnu, takmičarsku košarku i neke od najvećih zvezda na zalasku karijere.

- Nema sezonskih ulaznica.

- Prva humanitarna utakmica koja će biti prenošena uživo na ESPN mreži biće odigrana već 29. januara na Univerzitetu Sent Luis, a trebalo bi da zaigraju: Rip Hamilton, Brendon Roj, Džoš Hauard i Al Harington!

Kad je sport u pitanju, od Amerikanaca možemo samo da učimo.

Komentari / 0

Ostavite komentar