Игра за Арсенал, а не живи од фудбала?!

Француз је седам година крио и од саиграча и од родитеља сјајан пројекат коме се посветио у 24. години.

Фудбал 18.11.2015 | 09:20
Игра за Арсенал, а не живи од фудбала?!

Необична прича Матјеа Фламинија (31), фудбалера, који више зарађује од посла који нема везе са фудбалом.

Према уговору са Арсеналом, ове сезоне он недељно зарађује 92.000 евра. Тај новац и не мора да троши, зато што је својим другим занимањем већ стекао милионе. И тек ће и стећи.

Некадашњи играч Олимпика из Марсеја и Милана, покренуо је 2008. са пословним партнером Пасквалеом Гранатом компанију "ГФ Биохемикалс", која је основана са циљем да нађе алтернативу за нафту.

У међувремену, та фирма се развила до мултинационалног статуса, па запошљава 400 запослених у Италији, Француској, Русији, Немачкој, Холандији и Египту.

Фламини је потрошио милионе на истраживања, тестирања, инфраструктуру и надкнаде запосленима, али је тим новцем заиста створио прву компанију на свету која производи левулинску киселину, за коју се тврди да ће бити способна да замени нафту у свим њеним облицима.

"Пионири смо у овом послу. Отварамо ново тржиште и оно је потенцијално вредно 20 милијарди фунти", рекао је Француз о свом подухвату.

Упитан за почетак читавог пројекта, Фламини враћа време у 2008. годину, када се преселио у Милано.

"Тада сам срео Пасквалеа, који ми је постао близак пријатељ и увек смо имали идеју да нешто радимо заједно. Увек сам био склон природи и забринут за питања у вези са нашим окружењем, климатским променама и глобалним загревањем. Он је био на тој истој таласној дужини и тражили смо начин како да допринесемо решавању проблема".

"После неког времна, сазнали смо за левулинску киселину, молекул који је америчка влада означила као један од 12 који би потенцијално могли да замене нафту у свим формама. Истраживачи су нам рекли да је та киселина будућност и да бисмо истраживањем на том пољу могли да направимо велика открића и успех", рекао је Фламини.

Један од најзанимљивијих детаља ове приче је то да Фламини никоме није рекао за овај подухват. Ни саиграчима, ни члановима породице.

"Партнера сам пустио да буде активан, а ја сам по потреби деловао из позадине. Није било лако јер када покренеш тако нешто потрошиш много новца, а ту је и стрес", објаснио је Француз, кога чекају милиони и кад "окачи копачке о клин".

Левулинска киселина може бити коришћена и у фармацији, козметици, прехрамбеној индустрији.

Коментари / 0

Оставите коментар