Igra za Arsenal, a ne živi od fudbala?!

Francuz je sedam godina krio i od saigrača i od roditelja sjajan projekat kome se posvetio u 24. godini.

Fudbal 18.11.2015 | 09:20
Igra za Arsenal, a ne živi od fudbala?!

Neobična priča Matjea Flaminija (31), fudbalera, koji više zarađuje od posla koji nema veze sa fudbalom.

Prema ugovoru sa Arsenalom, ove sezone on nedeljno zarađuje 92.000 evra. Taj novac i ne mora da troši, zato što je svojim drugim zanimanjem već stekao milione. I tek će i steći.

Nekadašnji igrač Olimpika iz Marseja i Milana, pokrenuo je 2008. sa poslovnim partnerom Paskvaleom Granatom kompaniju "GF Biohemikals", koja je osnovana sa ciljem da nađe alternativu za naftu.

U međuvremenu, ta firma se razvila do multinacionalnog statusa, pa zapošljava 400 zaposlenih u Italiji, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Holandiji i Egiptu.

Flamini je potrošio milione na istraživanja, testiranja, infrastrukturu i nadknade zaposlenima, ali je tim novcem zaista stvorio prvu kompaniju na svetu koja proizvodi levulinsku kiselinu, za koju se tvrdi da će biti sposobna da zameni naftu u svim njenim oblicima.

"Pioniri smo u ovom poslu. Otvaramo novo tržište i ono je potencijalno vredno 20 milijardi funti", rekao je Francuz o svom poduhvatu.

Upitan za početak čitavog projekta, Flamini vraća vreme u 2008. godinu, kada se preselio u Milano.

"Tada sam sreo Paskvalea, koji mi je postao blizak prijatelj i uvek smo imali ideju da nešto radimo zajedno. Uvek sam bio sklon prirodi i zabrinut za pitanja u vezi sa našim okruženjem, klimatskim promenama i globalnim zagrevanjem. On je bio na toj istoj talasnoj dužini i tražili smo način kako da doprinesemo rešavanju problema".

"Posle nekog vremna, saznali smo za levulinsku kiselinu, molekul koji je američka vlada označila kao jedan od 12 koji bi potencijalno mogli da zamene naftu u svim formama. Istraživači su nam rekli da je ta kiselina budućnost i da bismo istraživanjem na tom polju mogli da napravimo velika otkrića i uspeh", rekao je Flamini.

Jedan od najzanimljivijih detalja ove priče je to da Flamini nikome nije rekao za ovaj poduhvat. Ni saigračima, ni članovima porodice.

"Partnera sam pustio da bude aktivan, a ja sam po potrebi delovao iz pozadine. Nije bilo lako jer kada pokreneš tako nešto potrošiš mnogo novca, a tu je i stres", objasnio je Francuz, koga čekaju milioni i kad "okači kopačke o klin".

Levulinska kiselina može biti korišćena i u farmaciji, kozmetici, prehrambenoj industriji.

Komentari / 0

Ostavite komentar