Вучић: Нећемо подизати жицу

Премијер Србије Александар Вучић поновио је да Србија неће подизати ограде и бодљикаве жице на својим границама и да ће спроводити контрадиверзионе прелгеде, свуда и на сваком месту. Он је са високим комесаром УН за избеглице Антонијом Гутерешом привремени прихватни центар за мигранте у Прешеву.

Србија 17.11.2015 | 15:50
Вучић: Нећемо подизати жицу

"Србија ће примати и показивати солидарност и хуманост према свим овим лудима, то ће добро говорити о нашој земљи, али и тим људима добтр о нашем народу. То ће нам се једног дана вратии кроз њихову љубав и поштовање", рекао је Вучић после обиласка Прихватног центра за мигранте у Прешеву.

Премијер је нагласио да ће се на границама спроводити и да се спроводе контрадиверзиони прелгеди како би се обезбедила безбедност свох грађана Србије. Упитан да ли може да се предвиди ко ће прећи границу и да ли међу избеглицама има и терориста, Вучић је рекао да то нико не може да предвиди.

"Контролишемо људе. Ми не можемо знати да ли је пасош који нам покажу фалсификован или не. Они чак не морају ни да нам га покажу", рекао је Вучић и додао да се избеглице региструју, да им се узимају отисци прстију и шака.

Како је рекао, грађани Србије не морају да брину због терористичких напада јер ће држава учинти све како би се осећали сигурно и безбедно, и најавио за суботу заједничку вежбу српских оружаних снага. "Предузете су ванредне мере, које ћемо предузимати и даље", рекао је Вучић.

Он је најавио велику здружену вежбу свих оружаних снага Србије које ће, како је рекао, показати нашим грађанима да је држава одлучна у борби против тероризма.

"Грађани Србије могу увек да се осећају сигурно. Све што је могуће да урадимо у том правцу, урадићемо. Да ли је држава заштићена јер прима избеглице? Да, заштићена је", поручио је Вучић.

На питање колико ће избеглица Србија моћи да збрине уколико се такав захтев појави, Вучић је одговорио - "Онолико колико будемо могли". "Ионако ће то да раде државни органи, а 99 одсто становништва то неће ни видети ни осетити", закључио је Вучић.

Вучић и Гутиереш, заједно са министром Александром Вулином, обишли су шатор за попуњавање упитника, објекат у којем се региструју мигранти, односно у којем се узима отисак прста, амбуланту, монтажне кућице и шаторе које је подигао УНХЦР, као и шатор са КД контролом.

Премијер и високи комесар УН обишли су и зграду бивше дуванске индустрије која се тренутно реновира и у којој ће мигранти, уместо у шаторима, бити током зимског периода смештени.

Премијер је разговарао са мигрантима који су чекали у реду за регистрацију, питао их одакле долазе, како су смештени, разговарао са децом, као и са радницима који се брину о избеглицама и који раде на регистрацији.

Мирјана Миленковски из УНХЦР рекла је да тренутно у прихватном центру борави око 600 људи, а да се очекује да ће у току дана организованим превозом стићи још 500 избеглица које долазе возом из Македоније. Она је рекла да уобичајено дневно кроз центар прође око 5.000 људи и да се већина задржи само неколико сати, а онда одлази за Шид.

Миленковски је рекла и да су се безбедносне контроле у прихватном центру радиле од првог дана, објаснивши да се прво ради безбедносна контрола, онда мигранти који имају документа одлазе у објекат у којем се региструју док они који немају пасоше прво улазе у простор за предрегистрацију где им се узимају лични подаци и наводи земља порекла. Када се региструју, додала је, добијају храну у Црвеном крсту, хитну медицинску помоћ,а медицинске екипе раде стално, а у прихватном центру направљени су и шатори за мајке, децу у труднице.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар