Vučić: Nećemo podizati žicu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija neće podizati ograde i bodljikave žice na svojim granicama i da će sprovoditi kontradiverzione prelgede, svuda i na svakom mestu. On je sa visokim komesarom UN za izbeglice Antonijom Guterešom privremeni prihvatni centar za migrante u Preševu.

Srbija 17.11.2015 | 15:50
Vučić: Nećemo podizati žicu

"Srbija će primati i pokazivati solidarnost i humanost prema svim ovim ludima, to će dobro govoriti o našoj zemlji, ali i tim ljudima dobtr o našem narodu. To će nam se jednog dana vratii kroz njihovu ljubav i poštovanje", rekao je Vučić posle obilaska Prihvatnog centra za migrante u Preševu.

Premijer je naglasio da će se na granicama sprovoditi i da se sprovode kontradiverzioni prelgedi kako bi se obezbedila bezbednost svoh građana Srbije. Upitan da li može da se predvidi ko će preći granicu i da li među izbeglicama ima i terorista, Vučić je rekao da to niko ne može da predvidi.

"Kontrolišemo ljude. Mi ne možemo znati da li je pasoš koji nam pokažu falsifikovan ili ne. Oni čak ne moraju ni da nam ga pokažu", rekao je Vučić i dodao da se izbeglice registruju, da im se uzimaju otisci prstiju i šaka.

Kako je rekao, građani Srbije ne moraju da brinu zbog terorističkih napada jer će država učinti sve kako bi se osećali sigurno i bezbedno, i najavio za subotu zajedničku vežbu srpskih oružanih snaga. "Preduzete su vanredne mere, koje ćemo preduzimati i dalje", rekao je Vučić.

On je najavio veliku združenu vežbu svih oružanih snaga Srbije koje će, kako je rekao, pokazati našim građanima da je država odlučna u borbi protiv terorizma.

"Građani Srbije mogu uvek da se osećaju sigurno. Sve što je moguće da uradimo u tom pravcu, uradićemo. Da li je država zaštićena jer prima izbeglice? Da, zaštićena je", poručio je Vučić.

Na pitanje koliko će izbeglica Srbija moći da zbrine ukoliko se takav zahtev pojavi, Vučić je odgovorio - "Onoliko koliko budemo mogli". "Ionako će to da rade državni organi, a 99 odsto stanovništva to neće ni videti ni osetiti", zaključio je Vučić.

Vučić i Gutiereš, zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom, obišli su šator za popunjavanje upitnika, objekat u kojem se registruju migranti, odnosno u kojem se uzima otisak prsta, ambulantu, montažne kućice i šatore koje je podigao UNHCR, kao i šator sa KD kontrolom.

Premijer i visoki komesar UN obišli su i zgradu bivše duvanske industrije koja se trenutno renovira i u kojoj će migranti, umesto u šatorima, biti tokom zimskog perioda smešteni.

Premijer je razgovarao sa migrantima koji su čekali u redu za registraciju, pitao ih odakle dolaze, kako su smešteni, razgovarao sa decom, kao i sa radnicima koji se brinu o izbeglicama i koji rade na registraciji.

Mirjana Milenkovski iz UNHCR rekla je da trenutno u prihvatnom centru boravi oko 600 ljudi, a da se očekuje da će u toku dana organizovanim prevozom stići još 500 izbeglica koje dolaze vozom iz Makedonije. Ona je rekla da uobičajeno dnevno kroz centar prođe oko 5.000 ljudi i da se većina zadrži samo nekoliko sati, a onda odlazi za Šid.

Milenkovski je rekla i da su se bezbednosne kontrole u prihvatnom centru radile od prvog dana, objasnivši da se prvo radi bezbednosna kontrola, onda migranti koji imaju dokumenta odlaze u objekat u kojem se registruju dok oni koji nemaju pasoše prvo ulaze u prostor za predregistraciju gde im se uzimaju lični podaci i navodi zemlja porekla. Kada se registruju, dodala je, dobijaju hranu u Crvenom krstu, hitnu medicinsku pomoć,a medicinske ekipe rade stalno, a u prihvatnom centru napravljeni su i šatori za majke, decu u trudnice.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar