Човић о Мекелу, појачањима, буџету, Вилијамсу, позицији АБА у Евролиги...

Председник КК Црвена звезда и потпредседник АБА лиге Небојша Човић говорио је на гостовању "ТВ Арена" о ситуацији у клубу и европској кошарци која је дуго у "процепу" између ФИБА и Евролиге.

Кошарка 17.11.2015 | 18:20
Човић о Мекелу, појачањима, буџету, Вилијамсу, позицији АБА у Евролиги...

"Кад имаш историјску сезону, очекују још 'историјскију'. Имали смо повређеног Цирбеса, повратнке Митровића и Дангубића, па повреде Тејића, Дангубића, па Митровића, променили смо и тим, остали без много играча. Вилијамс је ушао у авантуре из којих је изашао... Направљене су и грешке, за ограничене паре не можеш донети најквалитетније. Било би бесмислено очекивати да се понови онаква АБА сезона, од неколико пораза неочекивана су била два, од Олимпије и Игокее", рекао је Човић.

Поред бројних одлазака на крају прошле сезоне, било је неочекиваних трансфера и у актуелној сезони по формирању екипе.

"Ми ћемо сигурно бити у плусу са 74.000 евра, Софоклис Скорцантис ми је био драг, али не мора звучно појачање нужно да се уклопи. То се није десило, исправили смо у његову и нашу користи. Што се Гала Мекела тиче, видећемо да ли је он велики професионалац. Многи су га видели у патикама Маркуса Вилијамса, само будимо стрпљиви и коректни. У неким мечевима донео је предност и били смо задовољни, у некима није направио разлику. Маркус је ту, планира се још једно до два појачања. Али и кад неко дође, потребно је до 15 дана да се уклопи. Милеру је било потребно време и још му је потребно", додао је Човић.

Када је међународна кошарка у питању, ФИБА је покушала да врати стару позицију понудом евролигашким клубовима, али је кровна организација тренутно најјачег континенталног такмичења имала одговор.

"Није Евролига преузела концепт ФИБА, него се догодило обрнуто. Овде се мало анализира, али 2004. године је ФИБА продала такмичења УЛЕБ-у, Евролиги и Еврокупу, од те година је почела Супролига уз Евролигу. Моји извори, а имам пристојне контакте, дају за право да верујем у минимум када је АБА лига у питању. Први иде директно, други кроз квалификације, две екипе из завршнице плејофа иду у Еврокуп. Да ли је мало, или много, ако гледамо историјски, јесте мало. Али данашњи простор није старо тржиште, не гледа се како се производе играчи, гледају се комерцијални и финансијски елементи. Сада постоји залеђина велика, ИМГ је ушао са великом сумом у пројекат, између 63 и 90 милиона евра ће се уносити по години, а клубови између 40 и 60 одсто добијају", рекао је Човић и додао да ће се 2. децембра одржати састанак Евролиге у Барселони и да Руси и Шпанци имају примедбе на појединости концепта.

Што се клупских финансија тиче кадра, Човић је изнео појединости.

"Имамо солидне финансије, иако може боље. Држава има учешће са једним милионом евра, за остало се боримо сами, кроз ТВ права, спонзоре, продају реквизита. Још има простора за напредак, ако би два и по милиона навијача уложила по 10 евра било би хипотетички доста, али треба доћи до тог степена интересовања публике да учествује. Буџет првог тима је 2.5 милиона евра, али имамо и млађе категорије, развојни тим, односно ФМП. Циљ је да имамо до 15 играча у ротацији и кадру, уз 2 или 3 талента. Неће паре падати с неба, ми смо клуб ове земље, морамо према могућностима. ", закључио је Човић.

О Вилијамсу
- Добар је са килажом, драго ми је да је схватио шта се и како догодило, са 'пушингом' и марихуаном. Драг је, али видим да и људи верују у њега. Оставио је велики траг и то треба поштовати.

Коментари / 0

Оставите коментар