Čović o Mekelu, pojačanjima, budžetu, Vilijamsu, poziciji ABA u Evroligi...

Predsednik KK Crvena zvezda i potpredsednik ABA lige Nebojša Čović govorio je na gostovanju "TV Arena" o situaciji u klubu i evropskoj košarci koja je dugo u "procepu" između FIBA i Evrolige.

Košarka 17.11.2015 | 18:20
Čović o Mekelu, pojačanjima, budžetu, Vilijamsu, poziciji ABA u Evroligi...

"Kad imaš istorijsku sezonu, očekuju još 'istorijskiju'. Imali smo povređenog Cirbesa, povratnke Mitrovića i Dangubića, pa povrede Tejića, Dangubića, pa Mitrovića, promenili smo i tim, ostali bez mnogo igrača. Vilijams je ušao u avanture iz kojih je izašao... Napravljene su i greške, za ograničene pare ne možeš doneti najkvalitetnije. Bilo bi besmisleno očekivati da se ponovi onakva ABA sezona, od nekoliko poraza neočekivana su bila dva, od Olimpije i Igokee", rekao je Čović.

Pored brojnih odlazaka na kraju prošle sezone, bilo je neočekivanih transfera i u aktuelnoj sezoni po formiranju ekipe.

"Mi ćemo sigurno biti u plusu sa 74.000 evra, Sofoklis Skorcantis mi je bio drag, ali ne mora zvučno pojačanje nužno da se uklopi. To se nije desilo, ispravili smo u njegovu i našu koristi. Što se Gala Mekela tiče, videćemo da li je on veliki profesionalac. Mnogi su ga videli u patikama Markusa Vilijamsa, samo budimo strpljivi i korektni. U nekim mečevima doneo je prednost i bili smo zadovoljni, u nekima nije napravio razliku. Markus je tu, planira se još jedno do dva pojačanja. Ali i kad neko dođe, potrebno je do 15 dana da se uklopi. Mileru je bilo potrebno vreme i još mu je potrebno", dodao je Čović.

Kada je međunarodna košarka u pitanju, FIBA je pokušala da vrati staru poziciju ponudom evroligaškim klubovima, ali je krovna organizacija trenutno najjačeg kontinentalnog takmičenja imala odgovor.

"Nije Evroliga preuzela koncept FIBA, nego se dogodilo obrnuto. Ovde se malo analizira, ali 2004. godine je FIBA prodala takmičenja ULEB-u, Evroligi i Evrokupu, od te godina je počela Suproliga uz Evroligu. Moji izvori, a imam pristojne kontakte, daju za pravo da verujem u minimum kada je ABA liga u pitanju. Prvi ide direktno, drugi kroz kvalifikacije, dve ekipe iz završnice plejofa idu u Evrokup. Da li je malo, ili mnogo, ako gledamo istorijski, jeste malo. Ali današnji prostor nije staro tržište, ne gleda se kako se proizvode igrači, gledaju se komercijalni i finansijski elementi. Sada postoji zaleđina velika, IMG je ušao sa velikom sumom u projekat, između 63 i 90 miliona evra će se unositi po godini, a klubovi između 40 i 60 odsto dobijaju", rekao je Čović i dodao da će se 2. decembra održati sastanak Evrolige u Barseloni i da Rusi i Španci imaju primedbe na pojedinosti koncepta.

Što se klupskih finansija tiče kadra, Čović je izneo pojedinosti.

"Imamo solidne finansije, iako može bolje. Država ima učešće sa jednim milionom evra, za ostalo se borimo sami, kroz TV prava, sponzore, prodaju rekvizita. Još ima prostora za napredak, ako bi dva i po miliona navijača uložila po 10 evra bilo bi hipotetički dosta, ali treba doći do tog stepena interesovanja publike da učestvuje. Budžet prvog tima je 2.5 miliona evra, ali imamo i mlađe kategorije, razvojni tim, odnosno FMP. Cilj je da imamo do 15 igrača u rotaciji i kadru, uz 2 ili 3 talenta. Neće pare padati s neba, mi smo klub ove zemlje, moramo prema mogućnostima. ", zaključio je Čović.

O Vilijamsu
- Dobar je sa kilažom, drago mi je da je shvatio šta se i kako dogodilo, sa 'pušingom' i marihuanom. Drag je, ali vidim da i ljudi veruju u njega. Ostavio je veliki trag i to treba poštovati.

Komentari / 0

Ostavite komentar