Ђоковић новинарима натјерао сузе на очи

Српски тенисер Новак Ђоковић одржао је емотивни говор у Лондону на тему избегличке кризе.

Свијет 16.11.2015 | 23:00
Ђоковић новинарима натјерао сузе на очи

Ђоковић тренутно у Лондону игра на завршном Мастерсу сезоне, али му мисли нису само на терену.

На конференцији за медије новинари су му поставили питање везано за мигрантску кризу. Уследио је неочекано дуг одговор набијен емоцијама.

Осим што је шокиран терористичким нападаима у Паризу, после којих је рекао да се моли за жртве и њихове породице, пред очима су му слике измучених миграната које је понео из Србије.

"Тешко је гледати у каквим су проблемима избеглице које пролазе кроз Србију. Неопходан је одговор хуманости у овој кризи. Последице рата у Сирији су стравичне. Милсим да је од 12 милиона становника чак трећина напустила земљу. Многи су прошли кроз Србију како би дошли до свог циља, а то су земље на западу Европе", почео је Ђоковић и наставио:

"Видео сам са каквим проблемима се избеглице свакодневно суочавају. Био сам у једном хотелу у Београду, где су све те породице биле неколико сати, да се освеже и поједу нешто. Била је и играоница за бебе и децу. То ме је баш погодило, и било ми је тешко да све то гледам".

Ђоковић је подсетио да се и сам бави хуманитарним радом.

"Моја организација је фокусаирана на образовање. Свашта сам видео јер је Србија последњих 20 година у проблемима, економским потешкоћама, ратовима… Али тај сусрет у хотелу је био један од најемотивнијих тренутака који сам доживео. Гледате дете како се игра са другим дететом, а онда после 30 секунди долазе њихове мајке и кажу да морају да иду. Онда они крећу на пут од ко зна колико километара, ко зна где. То је страшно шта се сада дешава".

Новак је покушао да објасни суштину целог проблема.

"Морате да схватите да је разлог свега тога рат у њиховој земљи. И не можете да кривите те људе. Ако немају кућу, где ће? Наравно да ће тражити боље место за живот. И обавеза је свих земаља је да им пруже право на то на основу међународних декларација о људским правима".

Најбољи светски тенисер је рекао да је поносан на своје земљаке, јер мигрантима пружају помоћ.

"Понудили су уточиште, храну и пиће људима који су много пропатили. Ја сам само спортиста, целу ситуацију пратим као човек. И сви треба да будемо људи и имао саосећања једни за друге, да то буде важније од закона и граница и осталих политичких ствари", завршио је причу Новак Ђоковић.

Извор: Курир

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Алан Форд

16.11.2015 22:32

Новаче бави се тенисом а не глупостима. Размисли ко је довео до избегличке кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.11.2015 08:03

Некада је боље не реци ниста, као у твом случају.

Name

БИХ

16.11.2015 23:31

Аферим, момце. Зив И здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

17.11.2015 05:12

Среца па има овако хуманих људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

17.11.2015 06:39

Не лупај

ОДГОВОРИТЕ
Name

дx

17.11.2015 06:41

Новак је Новак и зато је то што јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ретлав

17.11.2015 07:20

Наш Ноле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

17.11.2015 07:33

НОЛЕ један једини поносни смо сто си СРБИН свјетски број један хуманиста прије свега цовјек који цјени муку свог народа па и свих осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

17.11.2015 21:22

Одрао сам муда чешуци због ових избјеглица . Исто као и они нама 95 кад смо избјегли и данас дан у шупама живимо . Хммммм !!!

ОДГОВОРИТЕ