Обама, Оланд и Путин, праве коалицију

Француски предсједник Франсоа Оланд је најавио да ц́е се састати са руским и америчким предсједницима, Владимиром Путином и Бараком Обамом, како би „створили јединствену коалицију“.

Свијет 16.11.2015 | 22:30
Обама, Оланд и Путин, праве коалицију

Ову иницијативу о заједничкој коалицији у борби против радикалних џихадиста у Сирији, лансирао је руски предсједник за говорницом у Уједињеним нацијама 28. септембра. Путин је тада упозорио да коалиција против Исламске државе још није формирана и да је потребно да се то што прије уради.

Француска је, као и Сједињене Америчке Државе, игнорисала пружену руку. Атентати у Паризу су то промијенили. „Међународна заједница је сувише подељена“, рекао је Оланд на конгресу у Версају у понедјељак послије подне. „Тражио сам од Савјета безбједности да се окупи како бисмо донијели резолуцију која би означила заједничку намјеру да се боримо против тероризма“, поручио је француски предсједник.

Ова одлука је радикални заокрет у односу на досадашњу позицију Париза. Само неколико дана пред нападе у Паризу, министар одбране Жан-Ив ле Дријан хвалио се како ваздушни напади коалиције против Исламске државе у којој учествује Француска, а коју предводе САД и Саудијска Арабија, дају резултате. Атентати у Паризу су га сурово демантовали.

„Владимир Путин је у УН рекао да мора да се формира међународна коалиција против Исламске државе. Таква коалиција још није формирана. Колико убистава као ових су спремни да поднесу ваш предсједник и остали лидери док не постану озбиљни у борби против тероризма“, обратила се Кристијан Аманпур Дидијеу Франсоу, бившем таоцу Исламске државе у Сирији.

Питање Аманпурове, која увијек износи званичне ставове америчке администрације, говори о промјени позиције Вашингтона када је ријеч о међународној коалицији.

На то указује и сусрет Путина и Обаме на маргинама скупа Г20 у Анкари у недјељу. На получасовном састанку, који није био раније предвиђен, руски и амерички предсједник су први пут лично и јавно разговарали о заједничким циљевима и приоритетима у Сирији. САД су прве схватиле да без Русије нема рјешења за хаос у Сирији.

Приоритет је, сви се сада слажу, борба против Исламске државе, а не рушење режима у Дамаску. О судбини сиријског предсједника Башара ел Асада одлучивац́е се у договору са Русима, што се дипломатским ријечником назива „организована политичка транзиција под капом Уједињених нација“.

Након атентата у Паризу, тврду линију напушта и француска дипломатија, чији је шеф Лоран Фабијус донедавно изјављивао да „Башар ел Асад не заслужује да хода земљом“.

Извор: Спутинк/Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

побједник

16.11.2015 21:36

Путин постаје фактор бр.1 у свијету. Без њега би било много проблема. Наравно то не одговара Америци, Амери постају други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

16.11.2015 21:43

Да, није теско бомбардовати сватове и болнице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мудро

17.11.2015 00:17

Немају они ста да понуде осим терора

Name

Михаило Микић

17.11.2015 04:24

Сара, нешто су ми љута? Као да ти нису све козе ма броју?

Name

ВРС РВИ

16.11.2015 23:20

Баш ће коалиција УСА ,С. Арабије и помало Француске дати резултате. Слатка је њима била јефтина нафта од ИС-а (осим Арабије). Требало је да погине 130 људи и ко зна да ли ће их бити још да послушају Путина јер они немају довољно мозга. На западу је новац бр. 1 и није битно је ли крвав ако није крв њихова. Похлепа је у њиховим душама. Нека слушају господина Путина који је бар дупло паметнији од њих. Нису реаговали када је изјавио да не продаје људе за новац и угуворе...

ОДГОВОРИТЕ