Obama, Oland i Putin, prave koaliciju

Francuski predsjednik Fransoa Oland je najavio da će se sastati sa ruskim i američkim predsjednicima, Vladimirom Putinom i Barakom Obamom, kako bi „stvorili jedinstvenu koaliciju“.

Svijet 16.11.2015 | 22:30
Obama, Oland i Putin, prave koaliciju

Ovu inicijativu o zajedničkoj koaliciji u borbi protiv radikalnih džihadista u Siriji, lansirao je ruski predsjednik za govornicom u Ujedinjenim nacijama 28. septembra. Putin je tada upozorio da koalicija protiv Islamske države još nije formirana i da je potrebno da se to što prije uradi.

Francuska je, kao i Sjedinjene Američke Države, ignorisala pruženu ruku. Atentati u Parizu su to promijenili. „Međunarodna zajednica je suviše podeljena“, rekao je Oland na kongresu u Versaju u ponedjeljak poslije podne. „Tražio sam od Savjeta bezbjednosti da se okupi kako bismo donijeli rezoluciju koja bi označila zajedničku namjeru da se borimo protiv terorizma“, poručio je francuski predsjednik.

Ova odluka je radikalni zaokret u odnosu na dosadašnju poziciju Pariza. Samo nekoliko dana pred napade u Parizu, ministar odbrane Žan-Iv le Drijan hvalio se kako vazdušni napadi koalicije protiv Islamske države u kojoj učestvuje Francuska, a koju predvode SAD i Saudijska Arabija, daju rezultate. Atentati u Parizu su ga surovo demantovali.

„Vladimir Putin je u UN rekao da mora da se formira međunarodna koalicija protiv Islamske države. Takva koalicija još nije formirana. Koliko ubistava kao ovih su spremni da podnesu vaš predsjednik i ostali lideri dok ne postanu ozbiljni u borbi protiv terorizma“, obratila se Kristijan Amanpur Didijeu Fransou, bivšem taocu Islamske države u Siriji.

Pitanje Amanpurove, koja uvijek iznosi zvanične stavove američke administracije, govori o promjeni pozicije Vašingtona kada je riječ o međunarodnoj koaliciji.

Na to ukazuje i susret Putina i Obame na marginama skupa G20 u Ankari u nedjelju. Na polučasovnom sastanku, koji nije bio ranije predviđen, ruski i američki predsjednik su prvi put lično i javno razgovarali o zajedničkim ciljevima i prioritetima u Siriji. SAD su prve shvatile da bez Rusije nema rješenja za haos u Siriji.

Prioritet je, svi se sada slažu, borba protiv Islamske države, a ne rušenje režima u Damasku. O sudbini sirijskog predsjednika Bašara el Asada odlučivaće se u dogovoru sa Rusima, što se diplomatskim riječnikom naziva „organizovana politička tranzicija pod kapom Ujedinjenih nacija“.

Nakon atentata u Parizu, tvrdu liniju napušta i francuska diplomatija, čiji je šef Loran Fabijus donedavno izjavljivao da „Bašar el Asad ne zaslužuje da hoda zemljom“.

Izvor: Sputink/Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pobjednik

16.11.2015 21:36

Putin postaje faktor br.1 u svijetu. Bez njega bi bilo mnogo problema. Naravno to ne odgovara Americi, Ameri postaju drugi.

ODGOVORITE
Name

sara

16.11.2015 21:43

Da, nije tesko bombardovati svatove i bolnice...

ODGOVORITE
Name

mudro

17.11.2015 00:17

Nemaju oni sta da ponude osim terora

Name

Михаило Микић

17.11.2015 04:24

Сара, нешто су ми љута? Као да ти нису све козе ма броју?

Name

VRS RVI

16.11.2015 23:20

Baš će koalicija USA ,S. Arabije i pomalo Francuske dati rezultate. Slatka je njima bila jeftina nafta od IS-a (osim Arabije). Trebalo je da pogine 130 ljudi i ko zna da li će ih biti još da poslušaju Putina jer oni nemaju dovoljno mozga. Na zapadu je novac br. 1 i nije bitno je li krvav ako nije krv njihova. Pohlepa je u njihovim dušama. Neka slušaju gospodina Putina koji je bar duplo pametniji od njih. Nisu reagovali kada je izjavio da ne prodaje ljude za novac i uguvore...

ODGOVORITE