Пронашао Ескобарових 600 милиона долара

Пабло Емилио Ескобар Гавириа (1. децембар 1949 - 2. децембар 1993) био је озлоглашени колумбијски краљ дроге, који је на врхунцу своје каријере снабдевао око 80% кокаина у САД.

Свијет 16.11.2015 | 22:53
Пронашао Ескобарових 600 милиона долара

Познат као "Краљ кокаина", био је најбогатији криминалац у историји, са познатом процењеном нето вредности 30 милијарди долара до раних 90-их, а око 50 милијарди када укључимо и новац који је закопан у различитим областима Колумбије.

На врхунцу моћи, Ескобаров картел шверцовао је 15 тона кокаина (у вредности од пола милијарде долара) у САД сваки дан. Он је зарађивао толико новца да је трошио 1.000 долара недељно како би купио довољно гумица да замота новац.

Он је имао толико новца да не би никада могао да их потроши. Имао је више од 800 луксузних вила широм Колумбије, поседовао је неколико фудбалских тимова, дао је милијарде долара да помогне изградњи болнице, школе, програме рада, а чак је и обнављао читава гета за сиромашне људе у Колумбији.

Чак и са свим тим што се дешавало, он је идаље имао превише новца које је морао да сакрије. Тако је почео да га закопава широм Колумбије. Локација сваке "јаме" била је позната само Паблу и тројици његових најближих сарадника.

Када је Пабло убијен, многе локације ових јама умрле су заједно са њим. ЦИА је проценила да би требало да их буде око 100 које тек требају да буду откривене, од којих свака садржи између 500. милиона до милијарду долара.

Брзо премотавања на данашњицу. Упознајте Хосе Мариена Картолоса, 65-годишњег фармера који је недавно добио 3.000 долара од колумбијске владе да му помогну да започне посао са палминим уљем на земљи која је у његовој породици више од 200 година.

Док је копао јарак за наводњавање плантажа, Хосе је открио нешто велико испод ногу. Након даљег ископавања, видео је неколико великих плавих контејнера са нечим невероватним унутра.

Новац, али не само неколико стотина долара, ма чак ни милион долара, ма ни 100 милиона долара. Овај 65-годишњи земљорадник само са кошуљом на леђима успео је да пронађе једну од Ескобарових јама за новац која је садржала невероватних 600 милиона долара. Да, добро сте прочитали.

Још увек није јасно шта ће бити са новцем, али многи спекулишу да Хосеу неће бити дозвољено да задржи новац, али ће новац највероватније остати у Колумбији и биће искоришћен за финансирање социјалне и економске програме који помажу онима у сиромаштву.

Ова вест ће највероватније створити модерну "Златну грозницу", а људи ће као стада ићи по колумбијским селима са ехо сиреном и свом врстом опреме за скенирање тла, у потрази за неком од Ескобарових јама.

Извор: Курир

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Будала

16.11.2015 21:15

Матори кад надјес тако несто то се не прица около...

ОДГОВОРИТЕ
Name

овај

16.11.2015 21:19

Јесте тровао Амере и улагао новац у своју земљу и давао сиротињи, а како се зове кад неко покраде свој народ и своју земљу и изнесе све вани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

16.11.2015 21:35

Зове се Милокрад.

Name

Бане

16.11.2015 21:51

Ал' це народ поцети да копа у Лакташима и шире. Дубоко орање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац ВРС

16.11.2015 22:36

Неће у Лакташима него у банкама по швајцарској и другим земљама и острвима.