Pronašao Eskobarovih 600 miliona dolara

Pablo Emilio Eskobar Gaviria (1. decembar 1949 - 2. decembar 1993) bio je ozloglašeni kolumbijski kralj droge, koji je na vrhuncu svoje karijere snabdevao oko 80% kokaina u SAD.

Svijet 16.11.2015 | 22:53
Pronašao Eskobarovih 600 miliona dolara

Poznat kao "Kralj kokaina", bio je najbogatiji kriminalac u istoriji, sa poznatom procenjenom neto vrednosti 30 milijardi dolara do ranih 90-ih, a oko 50 milijardi kada uključimo i novac koji je zakopan u različitim oblastima Kolumbije.

Na vrhuncu moći, Eskobarov kartel švercovao je 15 tona kokaina (u vrednosti od pola milijarde dolara) u SAD svaki dan. On je zarađivao toliko novca da je trošio 1.000 dolara nedeljno kako bi kupio dovoljno gumica da zamota novac.

On je imao toliko novca da ne bi nikada mogao da ih potroši. Imao je više od 800 luksuznih vila širom Kolumbije, posedovao je nekoliko fudbalskih timova, dao je milijarde dolara da pomogne izgradnji bolnice, škole, programe rada, a čak je i obnavljao čitava geta za siromašne ljude u Kolumbiji.

Čak i sa svim tim što se dešavalo, on je idalje imao previše novca koje je morao da sakrije. Tako je počeo da ga zakopava širom Kolumbije. Lokacija svake "jame" bila je poznata samo Pablu i trojici njegovih najbližih saradnika.

Kada je Pablo ubijen, mnoge lokacije ovih jama umrle su zajedno sa njim. CIA je procenila da bi trebalo da ih bude oko 100 koje tek trebaju da budu otkrivene, od kojih svaka sadrži između 500. miliona do milijardu dolara.

Brzo premotavanja na današnjicu. Upoznajte Hose Mariena Kartolosa, 65-godišnjeg farmera koji je nedavno dobio 3.000 dolara od kolumbijske vlade da mu pomognu da započne posao sa palminim uljem na zemlji koja je u njegovoj porodici više od 200 godina.

Dok je kopao jarak za navodnjavanje plantaža, Hose je otkrio nešto veliko ispod nogu. Nakon daljeg iskopavanja, video je nekoliko velikih plavih kontejnera sa nečim neverovatnim unutra.

Novac, ali ne samo nekoliko stotina dolara, ma čak ni milion dolara, ma ni 100 miliona dolara. Ovaj 65-godišnji zemljoradnik samo sa košuljom na leđima uspeo je da pronađe jednu od Eskobarovih jama za novac koja je sadržala neverovatnih 600 miliona dolara. Da, dobro ste pročitali.

Još uvek nije jasno šta će biti sa novcem, ali mnogi spekulišu da Hoseu neće biti dozvoljeno da zadrži novac, ali će novac najverovatnije ostati u Kolumbiji i biće iskorišćen za finansiranje socijalne i ekonomske programe koji pomažu onima u siromaštvu.

Ova vest će najverovatnije stvoriti modernu "Zlatnu groznicu", a ljudi će kao stada ići po kolumbijskim selima sa eho sirenom i svom vrstom opreme za skeniranje tla, u potrazi za nekom od Eskobarovih jama.

Izvor: Kurir

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Budala

16.11.2015 21:15

Matori kad nadjes tako nesto to se ne prica okolo...

ODGOVORITE
Name

ovaj

16.11.2015 21:19

Jeste trovao Amere i ulagao novac u svoju zemlju i davao sirotinji, a kako se zove kad neko pokrade svoj narod i svoju zemlju i iznese sve vani?

ODGOVORITE
Name

prijedor

16.11.2015 21:35

Zove se Milokrad.

Name

Bane

16.11.2015 21:51

Al' ce narod poceti da kopa u Laktašima i šire. Duboko oranje.

ODGOVORITE
Name

Borac VRS

16.11.2015 22:36

Neće u Laktašima nego u bankama po švajcarskoj i drugim zemljama i ostrvima.