Епископу Василију додијелити епархију

Више невладиних организација и удружења из Бијељине упутили су молбу Његовој светости патријарху српском Иринеју да умировљеног епископа господина Василија Качавенду врати у достојанство епархијског архијереја и да му се додијели једна од упражњених епархија у српској православној цркви.

Република Српска 16.11.2015 | 22:57
Епископу Василију додијелити епархију

Представници Борачке организације и удружења породица погинулих бораца и избјеглих и расељених лица из Бијељине указали су на значајна дјела епископа Василија и одбацили неморалне оптужбе на његов рачун.

Вишедеценијско владиковање епископа Василија Качавенде видиљиво је на сваком кораку наше епархије. Он спада међу најомиљеније духовне пастире у Републици Српској. Храбро и без узмака, стајао је поред свога народа у најтежим и најкрвавијим данима борбе и ратних страдања.

Представници више невладиних организација упутили су молбу патријарху Иринеју да умировљеног епископа Василија врати у достојанство епархијског архијереја.

Упражњен је недавно митрополитиски трон у Сарајеву. Владика Василије је прије и у току рата у најужим црквеним круговима важио као један од најспособнијих кандидата за патријарха. Зашто не би био митрополит у Сарајеву. Својим искуством удахнуо би нову енергију у свештенство и народ, и дошло би до процвата црквеног живота.

Не дозволите да због фрустрација неодговорних појединаца познатих по својој бахатости, у историји цркве ваше патријарховање буде упамћено само по "сијечи кнезова" црквених. Број је већ алармантно велики. Покажите очинску љубав и врлину праштања.

Нека вас памте и по милости, наглашено је у молби Борачке организације Бијељина, те Удружења породица погинулих бораца и избјеглих и расељених лица Бијељина.