Episkopu Vasiliju dodijeliti eparhiju

Više nevladinih organizacija i udruženja iz Bijeljine uputili su molbu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju da umirovljenog episkopa gospodina Vasilija Kačavendu vrati u dostojanstvo eparhijskog arhijereja i da mu se dodijeli jedna od upražnjenih eparhija u srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Republika Srpska 16.11.2015 | 22:57
Episkopu Vasiliju dodijeliti eparhiju

Predstavnici Boračke organizacije i udruženja porodica poginulih boraca i izbjeglih i raseljenih lica iz Bijeljine ukazali su na značajna djela episkopa Vasilija i odbacili nemoralne optužbe na njegov račun.

Višedecenijsko vladikovanje episkopa Vasilija Kačavende vidiljivo je na svakom koraku naše eparhije. On spada među najomiljenije duhovne pastire u Republici Srpskoj. Hrabro i bez uzmaka, stajao je pored svoga naroda u najtežim i najkrvavijim danima borbe i ratnih stradanja.

Predstavnici više nevladinih organizacija uputili su molbu patrijarhu Irineju da umirovljenog episkopa Vasilija vrati u dostojanstvo eparhijskog arhijereja.

Upražnjen je nedavno mitropolitiski tron u Sarajevu. Vladika Vasilije je prije i u toku rata u najužim crkvenim krugovima važio kao jedan od najsposobnijih kandidata za patrijarha. Zašto ne bi bio mitropolit u Sarajevu. Svojim iskustvom udahnuo bi novu energiju u sveštenstvo i narod, i došlo bi do procvata crkvenog života.

Ne dozvolite da zbog frustracija neodgovornih pojedinaca poznatih po svojoj bahatosti, u istoriji crkve vaše patrijarhovanje bude upamćeno samo po "siječi knezova" crkvenih. Broj je već alarmantno veliki. Pokažite očinsku ljubav i vrlinu praštanja.

Neka vas pamte i po milosti, naglašeno je u molbi Boračke organizacije Bijeljina, te Udruženja porodica poginulih boraca i izbjeglih i raseljenih lica Bijeljina.