Зашто баш Батаклан, стадион, ресторани?

Шест локација на којима су извршени напади у Паризу одабрани су како би пореметили свакодневне животе Парижана, пишу француски медији.

Свијет 16.11.2015 | 16:50
Зашто баш Батаклан, стадион, ресторани?

Мете терориста нису била славна градска обележја која посећују туристи, већ кафићи, ресторани, концертна дворана и стадион баш да би унели страх и хаос у обичан живот Парижана.

Уколико се утврди да је за нападе одговорна Исламска држава, како она тврди, то би могло да значи да су мете напада биле локације где грађани Париза “одлазе да уживају“, пише лист “20 минута“.

Пуцњава се догодила у кафићима и ресторанима у 10. и 11. арондисману где су мета били млади Парижани.

“Батаклан, ресторан Ле Пети Камбоџ, бар Ле Бел Екип су око 1,5 километара удаљени од места где се налази Шарли Ебдо. 11. арондисман је од напада на тај сатиричан лист посебно место сећања где се поставља мноштво порука за жртве напада. Та област, укључујући и синагогу су били под полицијском присмотром и дан и ноћ од догађаја у јануару. Бомбаши самоубице су желели да покажу да и даље могу да дотакну критична места, која су под полицијском контролом“, пише лист “20 минута“ у свом тексту “Напади у Паризу: Зашто ова места? Зашто ове мете?“.

Овај лист објашњава да је концертна дворана Батаклан и раније била мета претњи џихадиста. У августу је тридесетогодишњи Француз који се вратио из Сирије је ухапшен, а у току испитивања је признао да му је “командир наредио да по повратку у Француску изведе напад на једну или више концертних хала“, преноси “Спутњик“.

У току 2011. године један милитант је француским обавештајним службама рекао да је концертна хала мета јер су “њени власници Јевреји“. У току 2000-их је стизао велики број претњи исламиста због тога што је хала служила за састанке јеврејских организација.

Тројица бомбаша самоубице активирали су експлозивне направе испред стадиона где се играо меч између Француске и Немачке након што је један од њих покушао да уђе на сам стадион.

Како наводе француски медији, стадион је такође симболично место, напад на модерну Француску и место и “напад на национално јединство и плурализам“.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коwалски

16.11.2015 15:55

У тој дворани био је концерт хеви-метал бендова, а знамо да је за радикалне муслимане и Елвис Пресли шејтанов син. Па и у Сарајеву су р'н'р концерти били забрањивани за мјесеца Рамазана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

16.11.2015 16:38

Не могу никако сконтати да ти терористи не пријете Израелу који им је најблизи.

ОДГОВОРИТЕ