Zašto baš Bataklan, stadion, restorani?

Šest lokacija na kojima su izvršeni napadi u Parizu odabrani su kako bi poremetili svakodnevne živote Parižana, pišu francuski mediji.

Svijet 16.11.2015 | 16:50
Zašto baš Bataklan, stadion, restorani?

Mete terorista nisu bila slavna gradska obeležja koja posećuju turisti, već kafići, restorani, koncertna dvorana i stadion baš da bi uneli strah i haos u običan život Parižana.

Ukoliko se utvrdi da je za napade odgovorna Islamska država, kako ona tvrdi, to bi moglo da znači da su mete napada bile lokacije gde građani Pariza “odlaze da uživaju“, piše list “20 minuta“.

Pucnjava se dogodila u kafićima i restoranima u 10. i 11. arondismanu gde su meta bili mladi Parižani.

“Bataklan, restoran Le Peti Kambodž, bar Le Bel Ekip su oko 1,5 kilometara udaljeni od mesta gde se nalazi Šarli Ebdo. 11. arondisman je od napada na taj satiričan list posebno mesto sećanja gde se postavlja mnoštvo poruka za žrtve napada. Ta oblast, uključujući i sinagogu su bili pod policijskom prismotrom i dan i noć od događaja u januaru. Bombaši samoubice su želeli da pokažu da i dalje mogu da dotaknu kritična mesta, koja su pod policijskom kontrolom“, piše list “20 minuta“ u svom tekstu “Napadi u Parizu: Zašto ova mesta? Zašto ove mete?“.

Ovaj list objašnjava da je koncertna dvorana Bataklan i ranije bila meta pretnji džihadista. U avgustu je tridesetogodišnji Francuz koji se vratio iz Sirije je uhapšen, a u toku ispitivanja je priznao da mu je “komandir naredio da po povratku u Francusku izvede napad na jednu ili više koncertnih hala“, prenosi “Sputnjik“.

U toku 2011. godine jedan militant je francuskim obaveštajnim službama rekao da je koncertna hala meta jer su “njeni vlasnici Jevreji“. U toku 2000-ih je stizao veliki broj pretnji islamista zbog toga što je hala služila za sastanke jevrejskih organizacija.

Trojica bombaša samoubice aktivirali su eksplozivne naprave ispred stadiona gde se igrao meč između Francuske i Nemačke nakon što je jedan od njih pokušao da uđe na sam stadion.

Kako navode francuski mediji, stadion je takođe simbolično mesto, napad na modernu Francusku i mesto i “napad na nacionalno jedinstvo i pluralizam“.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kowalski

16.11.2015 15:55

U toj dvorani bio je koncert hevi-metal bendova, a znamo da je za radikalne muslimane i Elvis Presli šejtanov sin. Pa i u Sarajevu su r'n'r koncerti bili zabranjivani za mjeseca Ramazana.

ODGOVORITE
Name

sara

16.11.2015 16:38

Ne mogu nikako skontati da ti teroristi ne prijete Izraelu koji im je najblizi.

ODGOVORITE