Оружане снаге граде пут преко Мотајице

До краја ове године Манастир „Осовица“ у србачкој општини биће повезан са још једним регионалним путем до Еко-села Горња Лепеница, које се налази између србачке и прњаворске општине и има велики значај за економски развој овог краја. 

Босна и Херцеговина 16.11.2015 | 14:55
Оружане снаге граде пут преко Мотајице

Инжењеријски батаљон Оружаних снага Босне и Херцеговине из Дервенте започео је реконструкцију саобраћајнице Нова Вес – Горња Лепеница преко планине Мотајица у дужини од осам километара.

Према уговору са општинском управом у Српцу, реализација овог подухвата је у склопу пружања помоћи војске на отклањању посљедица прошлогодишњих поплава у општини Србац, па ће радови умјесто 600 ову локалну заједницу коштати нешто више од 100.000 марака.

„Наша обавеза је да за извођача радова обезбједимо смјештај, храну и погонско гориво. Пут ће се довести у стање пред асфалтирање, што, нажалост, нећемо моћи исфинансирати, али ће бити оспособљен за нормалан саобраћај свих врста возила“, каже начелник општине Драго Ћирић.

Он додаје да ће ова саобраћајница доприњети развоју вјерског туризма, јер ће се до Манастира „Осовица“ моћи долазити краћим путем из правца Прњавора.

Поред овог путног правца, према ријечима начелник Ћирића, „инжењерци“ Оружаних снага БиХ биће ангажовани и на реконструкцији сеоског пута у Малим Ситнешима, који је, такође, претрпио оштећења у поплавама, а већ се ради и на санацији неколико макадамских путева у више села србачке општине.

Припадници Инжењерисјког батаљона из Дервенте, како је уговором предвиђено, у општини Србац биће ангажовани 44 радна дана. У локалној управи задовољни су до сада обављеним послом и вјерују да ће се уговорено реализовати према договору.

С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајишник

16.11.2015 18:11

А кад ће бити направљен икакав пут у моје село 30км од Дрвара? Сад нема пута којим се може нормално моторним возилом доћи у село. Потребно је направити 7км пута. Да ли је ико заинтересован да то исфинансира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.11.2015 19:35

Хвала инжињеријском батаљону Војске БиХ из Дервенте што помажу СРБачкој општини у изградњи путева који повезују народ тога краја са другим дјеловима БиХ и цијелим свијетом. За време комунистичког режима Ј.Б. Тита села око Мотаице била су кажњена од стране комуниста тога краја што су током Другог свјетског рата сељаци испод Мотајице већином били умјесто у партизанима у прослављеног МОТАЈИЧКОМ ЧЕТНИЧКОМ ОДРЕДУ који се прославио својом борбом против усташа али такође и против партизана који су код Лепеничке цркве у борби са четницима изгубили У једном дану седам својих партизански народни хероја. Многи историчари сматрају да је то био највећи пораз партизана у борби са четницима током Другог свјетског рата. Од прослављен партизанске бригаде која је постала чувена због паљења четничког села Јошавке у време док су четници из тога села водили крваву битку са усташама преживјели је борбу са четницима по једним историчарима свега 12 а по другим 17 партизана који су успјели да се пробију из четничког обруча и затим да побјегне преко Саве и своје спасење да нађу код усташа у Славонију. Због тога су села испод Мотајице била кажњена од стране комунистичког режима и она су међу последњим селима у БиХ добила струју. Правих путева села око Мотајице посебно у Горњој Лепеница и Илови никада нису ни имали. Сељаци су користили своје сеоске путеве којим се није могло проћи због блата у време кишних и снежни дана ни пешке а камоли запрежним воловским или коњским колима. У време зиме та села су била отсјечена од други делова СРБсчке општине у правом смислу те ријечи. Пут из Нове Веси према Горњој Лепеница трасирали су још Турци који су у Босанском Кобашу после освајања Босне имали једно вријеме средиште свог босанског вилајета. Међутим они су пут замислити али га нису направили кер док су Аустријанци градили пруге и путеве Турци су користили караване. Зато се Турцима биле довољне и коњске стазе којим су пролазили каравани односећи СРБску дјецу за Цариград да буду јаничари. Због војних потреба пут из Нове Веси за Горњу Лепеница је почела да прави Аустроугарскрска. Она је такође направила пут који сада води из СРБца преко Ситнеша једним краком за Дољну Лепениву а другим својим краком за Срђевиће према Прњавору. Због тога ће изградња новог пута по старој траси добро доћи свим становницима СРБачке општине без разлике на њихову вјеру. Хвала због тога још једном Војсци БиХ на великој помоћи коју она градњом путева на СРБачкој општини пружа своме народу. ТАКО И ТРЕБА ДА РАДИ НАРОДНА ВОЈСКА КОЈА ПРИПАДА СВОМЕ НАРОДУ! ХВАЛА ВОЈСЦИ НА ЊЕЗИНОМ ПЛЕМЕНИТОМ ТРУДУ А СЕЉАЦИМА НА ЉУБАВИ КОЈУ ОНИ ИМАЈУ ПРЕМА СВОЈОЈ ВОЈСЦИ ШТО ЋЕ ПРИПАДНИЦИ ИНЖИЊЕРИЈДКОГ БАТАЉОНА ИЗ ДЕРВЕНТЕ ДА БРЗО ОСЈЕТЕ У СВОЈИМ СВАКОДНЕВНИМ СУСРЕТИМА СА СРБСКИМ СЕЉАЦИМА!

ОДГОВОРИТЕ