Oružane snage grade put preko Motajice

Do kraja ove godine Manastir „Osovica“ u srbačkoj opštini biće povezan sa još jednim regionalnim putem do Eko-sela Gornja Lepenica, koje se nalazi između srbačke i prnjavorske opštine i ima veliki značaj za ekonomski razvoj ovog kraja. 

Bosna i Hercegovina 16.11.2015 | 14:55
Oružane snage grade put preko Motajice

Inženjerijski bataljon Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz Dervente započeo je rekonstrukciju saobraćajnice Nova Ves – Gornja Lepenica preko planine Motajica u dužini od osam kilometara.

Prema ugovoru sa opštinskom upravom u Srpcu, realizacija ovog poduhvata je u sklopu pružanja pomoći vojske na otklanjanju posljedica prošlogodišnjih poplava u opštini Srbac, pa će radovi umjesto 600 ovu lokalnu zajednicu koštati nešto više od 100.000 maraka.

„Naša obaveza je da za izvođača radova obezbjedimo smještaj, hranu i pogonsko gorivo. Put će se dovesti u stanje pred asfaltiranje, što, nažalost, nećemo moći isfinansirati, ali će biti osposobljen za normalan saobraćaj svih vrsta vozila“, kaže načelnik opštine Drago Ćirić.

On dodaje da će ova saobraćajnica doprinjeti razvoju vjerskog turizma, jer će se do Manastira „Osovica“ moći dolaziti kraćim putem iz pravca Prnjavora.

Pored ovog putnog pravca, prema riječima načelnik Ćirića, „inženjerci“ Oružanih snaga BiH biće angažovani i na rekonstrukciji seoskog puta u Malim Sitnešima, koji je, takođe, pretrpio oštećenja u poplavama, a već se radi i na sanaciji nekoliko makadamskih puteva u više sela srbačke opštine.

Pripadnici Inženjerisjkog bataljona iz Dervente, kako je ugovorom predviđeno, u opštini Srbac biće angažovani 44 radna dana. U lokalnoj upravi zadovoljni su do sada obavljenim poslom i vjeruju da će se ugovoreno realizovati prema dogovoru.

S. K.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

16.11.2015 18:11

A kad će biti napravljen ikakav put u moje selo 30km od Drvara? Sad nema puta kojim se može normalno motornim vozilom doći u selo. Potrebno je napraviti 7km puta. Da li je iko zainteresovan da to isfinansira?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.11.2015 19:35

Хвала инжињеријском батаљону Војске БиХ из Дервенте што помажу СРБачкој општини у изградњи путева који повезују народ тога краја са другим дјеловима БиХ и цијелим свијетом. За време комунистичког режима Ј.Б. Тита села око Мотаице била су кажњена од стране комуниста тога краја што су током Другог свјетског рата сељаци испод Мотајице већином били умјесто у партизанима у прослављеног МОТАЈИЧКОМ ЧЕТНИЧКОМ ОДРЕДУ који се прославио својом борбом против усташа али такође и против партизана који су код Лепеничке цркве у борби са четницима изгубили У једном дану седам својих партизански народни хероја. Многи историчари сматрају да је то био највећи пораз партизана у борби са четницима током Другог свјетског рата. Од прослављен партизанске бригаде која је постала чувена због паљења четничког села Јошавке у време док су четници из тога села водили крваву битку са усташама преживјели је борбу са четницима по једним историчарима свега 12 а по другим 17 партизана који су успјели да се пробију из четничког обруча и затим да побјегне преко Саве и своје спасење да нађу код усташа у Славонију. Због тога су села испод Мотајице била кажњена од стране комунистичког режима и она су међу последњим селима у БиХ добила струју. Правих путева села око Мотајице посебно у Горњој Лепеница и Илови никада нису ни имали. Сељаци су користили своје сеоске путеве којим се није могло проћи због блата у време кишних и снежни дана ни пешке а камоли запрежним воловским или коњским колима. У време зиме та села су била отсјечена од други делова СРБсчке општине у правом смислу те ријечи. Пут из Нове Веси према Горњој Лепеница трасирали су још Турци који су у Босанском Кобашу после освајања Босне имали једно вријеме средиште свог босанског вилајета. Међутим они су пут замислити али га нису направили кер док су Аустријанци градили пруге и путеве Турци су користили караване. Зато се Турцима биле довољне и коњске стазе којим су пролазили каравани односећи СРБску дјецу за Цариград да буду јаничари. Због војних потреба пут из Нове Веси за Горњу Лепеница је почела да прави Аустроугарскрска. Она је такође направила пут који сада води из СРБца преко Ситнеша једним краком за Дољну Лепениву а другим својим краком за Срђевиће према Прњавору. Због тога ће изградња новог пута по старој траси добро доћи свим становницима СРБачке општине без разлике на њихову вјеру. Хвала због тога још једном Војсци БиХ на великој помоћи коју она градњом путева на СРБачкој општини пружа своме народу. ТАКО И ТРЕБА ДА РАДИ НАРОДНА ВОЈСКА КОЈА ПРИПАДА СВОМЕ НАРОДУ! ХВАЛА ВОЈСЦИ НА ЊЕЗИНОМ ПЛЕМЕНИТОМ ТРУДУ А СЕЉАЦИМА НА ЉУБАВИ КОЈУ ОНИ ИМАЈУ ПРЕМА СВОЈОЈ ВОЈСЦИ ШТО ЋЕ ПРИПАДНИЦИ ИНЖИЊЕРИЈДКОГ БАТAЉОНА ИЗ ДЕРВЕНТЕ ДА БРЗО ОСЈЕТЕ У СВОЈИМ СВАКОДНЕВНИМ СУСРЕТИМА СА СРБСКИМ СЕЉАЦИМА!

ODGOVORITE