Шпанија ће ухапсити Нетанијахуа ако дође?

Један судија у Шпанији пронашао је рупу у закону која би могла омогућити властима те земље да притворе израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и још шест других званичника због упада израелских морнаричких командоса на турски брод Мави Мармару који је носио помоћ Појасу Газе 2010. године.

Свијет 15.11.2015 | 14:40
Шпанија ће ухапсити Нетанијахуа ако дође?

Судија Хозе де ла Малта из шпанског Националног суда дао је током викенда инструкције шпанској полицији да прате кретање Нетанијахуа и још шест израелских министара и бивших министара који су чинили такозвани форум "Седморице" у време упада.

То су Моше Јаалон, садашњи министар одбране, Авигдор Либерман, бивши шеф дипломатије, Ели Јишај, бивши министар унутрашњих послова, Дан Меридор, бивши министар задужен за обавештајне службе, Бени Бегин, министар без портфеља и Ехуд Барак, бивши министар одбране.

Десет Турака пропалестинских активиста, укључујући једног који има држављанство САД, погинуло је у том упаду, а поменуту седморицу су још раније тужила три Шпанца која су била на броду.

Године 2010. судија је одлучио да би тужбе требало упутити у Међународни суд правде у Хагу, пошто шпански Национални суд нема више овлашћење да подноси тужбе за међународне инциденте.

Судија Де ла Мата, који је испитивао тај случај, недавно је нашао могућност да шпанске власти поново поведу истрагу ако један од седам израелских званичника уђе у Шпанију.

Ако се то деси шпански судија може да их притвори, испитује и чак ухапси. Међутим по шпанском закону такве мере не морају да се примене против Нетанијахуа, посебно ако влада Шпаније одлучи да он има дипломатски имунитет.

Портпарол израелског Министарства спољних послова Имануел Нахшон изајвио је тим поводом да се то питање испитује већ неколико година и да држаава Израел и амбасада у Мадриду контактирају са властима у Шпанији и баве се тиме.

Он је изразио наду да ће случај бити ускоро затворен, што је требало дасе деси давно.

Коментари / 0

Оставите коментар