Španija će uhapsiti Netanijahua ako dođe?

Jedan sudija u Španiji pronašao je rupu u zakonu koja bi mogla omogućiti vlastima te zemlje da pritvore izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i još šest drugih zvaničnika zbog upada izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod Mavi Marmaru koji je nosio pomoć Pojasu Gaze 2010. godine.

Svijet 15.11.2015 | 14:40
Španija će uhapsiti Netanijahua ako dođe?

Sudija Hoze de la Malta iz španskog Nacionalnog suda dao je tokom vikenda instrukcije španskoj policiji da prate kretanje Netanijahua i još šest izraelskih ministara i bivših ministara koji su činili takozvani forum "Sedmorice" u vreme upada.

To su Moše Jaalon, sadašnji ministar odbrane, Avigdor Liberman, bivši šef diplomatije, Eli Jišaj, bivši ministar unutrašnjih poslova, Dan Meridor, bivši ministar zadužen za obaveštajne službe, Beni Begin, ministar bez portfelja i Ehud Barak, bivši ministar odbrane.

Deset Turaka propalestinskih aktivista, uključujući jednog koji ima državljanstvo SAD, poginulo je u tom upadu, a pomenutu sedmoricu su još ranije tužila tri Španca koja su bila na brodu.

Godine 2010. sudija je odlučio da bi tužbe trebalo uputiti u Međunarodni sud pravde u Hagu, pošto španski Nacionalni sud nema više ovlašćenje da podnosi tužbe za međunarodne incidente.

Sudija De la Mata, koji je ispitivao taj slučaj, nedavno je našao mogućnost da španske vlasti ponovo povedu istragu ako jedan od sedam izraelskih zvaničnika uđe u Španiju.

Ako se to desi španski sudija može da ih pritvori, ispituje i čak uhapsi. Međutim po španskom zakonu takve mere ne moraju da se primene protiv Netanijahua, posebno ako vlada Španije odluči da on ima diplomatski imunitet.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon izajvio je tim povodom da se to pitanje ispituje već nekoliko godina i da držaava Izrael i ambasada u Madridu kontaktiraju sa vlastima u Španiji i bave se time.

On je izrazio nadu da će slučaj biti uskoro zatvoren, što je trebalo dase desi davno.

Komentari / 0

Ostavite komentar