Данас се обиљежава Свјетски дан дијабетеса

Под слоганом "Нека здрава исхрана постане право, а не привилегија" данас ће бити обележен Светски дан дијабетеса, болест коју има 387 милиона људи у свету.

Здравље 14.11.2015 | 13:35
Данас се обиљежава Свјетски дан дијабетеса

Према најновијим проценама Интернационалне дијабетес федерације (ИДФ), 387 милиона људи у свету има дијабетес и уколико се постојећи тренд настави, до 2035. године свака десета особа или 592 милиона људи живеће са дијабетесом.

Како се додаје, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама са ниским и средњим приходом.

Оно што епидемију дијабетеса чини посебно претећом јесте велики економски терет који дијабетес намеће оболелим особама, њиховим породицама, здравственом систему и читавом друштву.

Само дијабетес одговоран је за 11 одсто укупних трошкова у здравству, углавном намењених лечењу његових бројних, озбиљних компликација, наводи се у саопштењу у ком се као пример наводе ангина пекторис, срчани и мождани удар, дијабетесно стопало, оштећење вида, неуропатија и болести бубрега.

У саопштењу се објашњава да због благе симптоматологије тип два дијабетеса може годинама протицати неопажено, због чега у просеку 35 одсто оболелих у Европском региону не зна да има дијабетес.

Та болест се открива случајно, када је узнапредовала и компликације наступиле, наводи се у саопштењу у ком се додаје да се дијабетес у просеку дијагностикује код 17.000 особа годишње, обично после 30. године.

Приближно половину оболелих чини радно активно становништво, међутим и код нас уочена је тенденција да се дијабетес све чешће јавља код млађих особа, највероватније као последица растућег проблема гојазности.

Континуирани тренд раста броја оболелих, померање оболевања ка млађим добним групама и велика учесталост компликација наглашава значај раног откривања дијабетеса и здраве исхране као саставног дела превенције и ефикасног лечења свих типова шећерне болести.

Б 92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НОВО

14.11.2015 12:44

ПА ШТО ОНДА НЕ ПРОНАЂУ ЛИЈЕК КАД СУ ТОЛИКО ЗАБРИНУТИ ВЕЛИКИМ ТРОШКОВИМА, НЕЋЕ ЈЕР ИМ СЕ НЕ ИСПЛАТИ, ВИШЕ ЗАРАДЕ ПРОДАЈУЋИ ЛИЈЕКОВЕ ОБОЉЕЛИМА, ЗАТО ОВАЈ ТЕКСТ НЕМА ВЕЗЕ СА ПРАВОМ ИСТИНОМ И ТО ЗНАЈУ СВИ ДОКТОРИ НА СВИЈЕТУ АЛИ СУ ОБУЧЕНИ ДА ПРИЧАЈУ ДРУГАЧИЈЕ ЈЕР НАРАВНО И ОНИ ИМАЈУ УДИО У ПРОПИСИВАЊУ РЕЦЕПАТА ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ДИЈАБЕТЕСА КАО И ОСТАЛИХ ИЗЉЕЧИВИХ БОЛЕСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трајента

14.11.2015 19:40

Она је један од врхунских лијекова. Код вас писе да се мозе употребљавати с Метформином. То је погресно. Она се даје у комбинацији с инсулином. Потице тијело да продуцира властити инсулин. Потом долази до појацаног мокрења- сецер се измокрава. Медјутим, јако је скупа. Ја сам скоро дигла то на кредит- доза за 3 мјесеца. Доктор ме је питао да ли хоцу то за старца од 76 Година. У Сведској је легална пасивна еутаназија. Да, рекла сам јер ја вјерујем да се мора помоци до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како то иде

15.11.2015 23:04

Ссви лијекови до 1500 крона се 100 % плацају. Потом постотак пада. Око 2 500 крона се мозе платити у једној години за лијекове на рецепт. Код теско болесних тај новац треба за пар дана кад је бонус из просле године истекао. Исто је и код посјете љекару. Од 1100 крона је дзаба. Година се рацуна од прве посјете кад је стари бонус истекао. 300 крона је посјета. Има маса ствари која није на рецепт. Сви имају кредите као и ви у Босни цак и храна иде на кредит. Онако као у Југославији 1991.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХбА1ц

19.11.2015 21:18

ХбА1ц „дуготрајни шећер“ - даје средњу вриједност нивоа шећера у крви током посљедњих неколико седмица, док глукоза у плазми показује ниво шећера у крви у том тренутку. Утврђено је да ХбА1ц вриједности имају јаку повезаност с оштећењем живаца и малих крвних жила које се, поред осталих мјеста, налазе у очима и бубрезима. Према томе, важно је да пацијент и доктор знају колика је вриједност ХбА1ц како би заједно могли одлучити о циљевима терапије, којих се затим треба придржавати. Добром контролом нивоа шећера у крви смањује се опасност од оштећења живаца и крвних жила у будућности - с wебба. Инвестиција у таблете је успјела. Мом оцу је пуно боље. ХбА1ц му је 77 по новом систему мјера. Био је 84. Све најбоље свим сецерасима и њиховим породицама.

ОДГОВОРИТЕ