Балкан: Дипломатски рат САД-а и Русије

Сједињене Америчке Државе (САД) и Русија, као двије највеће свјетске силе, посљедњих мјесеци све отвореније улазе у дипломатски рат за превласт на Балкану и јачање свог утицаја у државама регије.

Свијет 14.11.2015 | 21:00
Балкан: Дипломатски рат САД-а и Русије

Наиме, након што је Русија успјела добити неколико мањих дипломатских битака, те отворено ставити до знања да је заустављање ширења НАТО-а према истоку њихов стратешки интерес, посљедњи амерички одговор стигао је у мисији потпредсједника Џозефа Бајдена, који долази на самит шефова држава југоисточне Европе крајем новембра у Хрватској.

Сам долазак првог сарадника предсједника Барака Обаме говори пуно, па и чињеница да америчка администрација има жељу окупити лидере земаља региона како би ставила до знања да поново жели појачати свој утицај на Балкану.

Но, политички аналитичари у регији нису сложни у процјени какав и колики, заправо, интерес на овим просторима имају највеће свјетске силе и чему све ово води.

Властимир Мијовић, дугогодишњи угледни новинар и политички аналитичар, сматра да Србија "већ дуго сједи на двије столице", врлудајући између приступа ЕУ и НАТО-у с једне, и блиских веза с Русијом, с друге стране.

"Мислим да су и Москва и Вашингтон одлучили да то премишљање убрзају и да буду начисто с Београдом. У том смислу, Хрватској припада улога некога ко ће тестирати Србију, на шта је обавезује лојалност НАТО савезу, који јој и доласком Бајдена демонстрира ширину свог кишобрана и важно мјесто Загреба под њом. Ови догађаји и исход, кад год до њега дође, изнимно су важни за БиХ", истиче Мијовић.

Каже како је "незамисливо да Дрина безболно постане граница двије интересне зоне".

"Тако ће, овисно о одабиру Београда, исто учинити и РС, а то би цијелу БиХ довело у озбиљну кушњу. Уколико би Србија одабрала НАТО и ЕУ, све би мирно легло преко ноћи. У супротном, хватање Москве и Београда за руке, чему би се придружила и Бањалука, наишли би на жесток отпор Бошњака и Хрвата, с огромним посљедицама по компактност БиХ", закључује Мијовић.

Хамза Вишћа, војно-политички аналитичар и бригадир ОС БиХ у пензији, наглашава како је посљедњих седмица несумњиво примјетно ангажовање Русије на простору западног Балкана, али ни да САД не стоје скрштених руку.

"Фреквентнија дипломатска активност Вашингтона са чланицама, са кандидатима за НАТО, али и са Србијом, то потврђује. Особно не бих то везивао само за вјероватну позивницу Црној Гори да постане чланица НАТО-а, иако јесте истина да би чланство Црне Горе дефинитивно промијенило слику сигурности Балкана у корист Европе и НАТО-а", истиче Вишћа.

Каже да ова "вјероватна промјена сигурносне слике може учинити нервозним оне који још сањају о наставку политике Београда из деведесетих година".

"С отклоном од такве политике, који демонстрира господин Вучић, и Подгорицом у бриселској породици ти снови постају прошлост", закључује Вишћа.

Дејан Вук Станковић, политички аналитичар из Београда, ипак сматра да су за САД значајнији други дијелови свијета, иако им ни Балкан није безначајан.

"Балкан је, прије свега, мјесто гдје ће копља укрстити ЕУ и Русија, док утицај САД неће бити примаран, као што ће бити на Блиском истоку и Азији. С друге стране, због кризе с евром која не завршава и сада избјегличке кризе тресу се сами темељи ЕУ.

А што се тиче утицаја Русије, она Балкан више посматра кроз призму спречавања и смањења интереса Запада", истиче Вук Станковић, који закључују да је руски приоритет ипак заштита властитих граница.

НН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

спартак

14.11.2015 11:40

Е цуј Властимира Мијовица...овисно, кусњу ??? Цитав рат провео у федерацији па И свој српски језик заборавио...Е мој црни Властимире !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

14.11.2015 23:12

Ја им нецу ратовати у то сам сигуран

Name

Градишка

14.11.2015 11:42

Па зар нам није било доста зајебанције...Топ листа Надреалиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај

14.11.2015 12:19

Несто мислим,овај нас Балкан,какав је такав је али је све сигурнији од било које западне земље.Само сто смо ми глупи и дат це мо се повести у рат за тудје интересе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.11.2015 12:23

Обицно послије дипломатске борбе великих о малом поцне извјеставати ЦНН надам се да је то била само наса прослост а не и будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре спартак

14.11.2015 15:58

Властимир се игра увлакаца цека ко це из федерације да скине гаце да се увуце па мора тако да говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

14.11.2015 19:21

Уместо да се уједине у борби против зла које све висе замара свет,ова двојица...ма дај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цредо

15.11.2015 07:11

Знате ли колико је кредибилно мишљење квазианалитичара Мијовића са почетка овог текста? Исто онолико као и кредибилност муслиманског дневног листа Аваз који излази у Сарајеву и за које он годинама ради...Хајд' што ради да плату заради, али - његови ставови су доминантно антисрпски . Што ти је име и презиме више српско - то је твој антисрпски учинак већи , ако радиш за муслиманску штампу...Тако и "аналитичар" Мијовић и зато су његови ставови , у најмању руку, увијек исти као и Радончићеви...а то значи: антисрпски, антируски, антиправославни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

15.11.2015 15:14

Па , Властимир је исламске вјероисповијести , нема везе како му је име !

Name

Неђо.15.Новембар,2015

15.11.2015 09:16

Србија ако приступи чланству у Нато то ће бити за Србију највећа глупост. Сватите шта је НАТО урадио када је бомбардовао, Србију, остваријо је шиптарима државу. Страх ме је даће, Србија поклекнути под притисцима, ЕУ. Европа ће се распати бруо тако да неће, Србија ући у, ЕУ. Такву ће судбину дочекати и, НАТО Алијанса. Ако у овом тренутку, Србија неодржи добре односе према Русији и да се што више приближи њој, остаје нам да се препустимо на немилост свету. Ни по какву цену не смемо братску, Русију издати. Јер знају нам, Руси окренути леђа кад нам је најтеже. Србијо окрени се братској, Русији да нам неби и они окренули леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

15.11.2015 20:30

Не знам који је гори, да ли овај сто је узимао изјаву од Мијовица или сам Мијовиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

11.03.2016 20:14

Нажалост НАТО служи само интересима САД, Британије, Француске и дијелом Њемачке. Нико не води рачуна о народу. Народе опамети се. Рат у БиХ не би се десио да није било плаћеника и издајника у БиХ, па и у Србији. Ако ратујете за друге, ви сте топовско месо, нико о вама неће водити рачуна. Треба расформирати све војне савезе.Не заборавите да ће, ако дође до рата Балкан бити бојишница, а не Њуорк,Лондон или Париз.Што нам је донио рат, смо мртве, биједу и сиротињу. Богати су дали 45 милијарди и узели пола назад, а узели су Банке и све опљачкали. Сви воде рачуна прво о себи, а онда угађају другим. Док се то не деси на Балкану, сви смо најадрљали. И на крају упамтите, нема заштите од ракета ни у Ното-у, па ни у другим војним савезима< као ни у Хрватској ни у Босни. Стога је дата анализа погрешна, дио је шире пропаганде и више него глупа је.

ОДГОВОРИТЕ