Француска: 30.000 полицајаца на ногама

Француска влада је у сталном заседању од напада у Паризу, на улицама је око 30.000 полицајаца, а верује се да су терористи обучавани у Француској.

Свијет 14.11.2015 | 07:10
Француска: 30.000 полицајаца на ногама

Осим тога, аналитичари кажу да је напад у Паризу због броја локација и неопходне логистике координисанији чак и од напада 11. септембра у Њујорку.

Полиција истиче да су сви нападачи убијени, али да би неки саучесници и даље могли да буду на слободи. АФП јавља да је осам терориста убијено, 200 људи повређено, од чега 80 теже

Седморица од осам терориста погинула су у самоубилачким нападима, активирајући експлозив на појасу око струка.

Четворица нападача су погинула у концертној дворани Батаклан, тројица су страдала у самоубилачком нападу, а једног је убила полиција.

Још тројица су страдала у самоубилачким нападима у близини фудбалског стадиона, а један се разнео на улици у источном делу Париза.

Такође, постоје непотврђене информације да су четири полицајца погинула приликом акције ослобађања талаца из дворане Батаклан.

Полиција је грађанима наредила останак у кућама, на снази је ванредно стање, а како су рекли званичници, у току је најопсежнија операција полиције у историји земље.

Такође, 1.500 војника је додатно мобилисано само како би помогли у обезбеђивању Париза.

Све болнице у Француској су на ванредном дежурству. Објављен је и снимак десетак возила Хитне помоћи које иду ка Батаклану. Британски "Телеграф" пише да у једној од болница у коју примају повређене ради доктор Патрик Пелукс, бивши аутор листа "Шарли Ебдо".

Америкен ерлајнс саопштава да ће сви њихови летови за Париз бити одложени, а Ајфелов торањ је потпуно у мраку. Француски званичници у исто време истичу да ће сутра сва места на којима може бити јавног окупљања да буду затворена - школе, музеји, теретане, базени, продавнице....

Огласили су се и представници групе У2 који истичу да је њихов концерт заказан за суботу увече у Паризу отказан.

У исто време медији јављају да је у једном избегличком кампу у близини Калеа избио пожар. Није познато да ли је пожар избио случајно или је реч о осветничком чину.

Како је јављено, и у Њујорку је полиција подигла ниво будности после напада у Паризу.

Извор: Б92

 

Коментари / 0

Оставите коментар