Francuska: 30.000 policajaca na nogama

Francuska vlada je u stalnom zasedanju od napada u Parizu, na ulicama je oko 30.000 policajaca, a veruje se da su teroristi obučavani u Francuskoj.

Svijet 14.11.2015 | 07:10
Francuska: 30.000 policajaca na nogama

Osim toga, analitičari kažu da je napad u Parizu zbog broja lokacija i neophodne logistike koordinisaniji čak i od napada 11. septembra u Njujorku.

Policija ističe da su svi napadači ubijeni, ali da bi neki saučesnici i dalje mogli da budu na slobodi. AFP javlja da je osam terorista ubijeno, 200 ljudi povređeno, od čega 80 teže

Sedmorica od osam terorista poginula su u samoubilačkim napadima, aktivirajući eksploziv na pojasu oko struka.

Četvorica napadača su poginula u koncertnoj dvorani Bataklan, trojica su stradala u samoubilačkom napadu, a jednog je ubila policija.

Još trojica su stradala u samoubilačkim napadima u blizini fudbalskog stadiona, a jedan se razneo na ulici u istočnom delu Pariza.

Takođe, postoje nepotvrđene informacije da su četiri policajca poginula prilikom akcije oslobađanja talaca iz dvorane Bataklan.

Policija je građanima naredila ostanak u kućama, na snazi je vanredno stanje, a kako su rekli zvaničnici, u toku je najopsežnija operacija policije u istoriji zemlje.

Takođe, 1.500 vojnika je dodatno mobilisano samo kako bi pomogli u obezbeđivanju Pariza.

Sve bolnice u Francuskoj su na vanrednom dežurstvu. Objavljen je i snimak desetak vozila Hitne pomoći koje idu ka Bataklanu. Britanski "Telegraf" piše da u jednoj od bolnica u koju primaju povređene radi doktor Patrik Peluks, bivši autor lista "Šarli Ebdo".

Ameriken erlajns saopštava da će svi njihovi letovi za Pariz biti odloženi, a Ajfelov toranj je potpuno u mraku. Francuski zvaničnici u isto vreme ističu da će sutra sva mesta na kojima može biti javnog okupljanja da budu zatvorena - škole, muzeji, teretane, bazeni, prodavnice....

Oglasili su se i predstavnici grupe U2 koji ističu da je njihov koncert zakazan za subotu uveče u Parizu otkazan.

U isto vreme mediji javljaju da je u jednom izbegličkom kampu u blizini Kalea izbio požar. Nije poznato da li je požar izbio slučajno ili je reč o osvetničkom činu.

Kako je javljeno, i u Njujorku je policija podigla nivo budnosti posle napada u Parizu.

Izvor: B92

 

Komentari / 0

Ostavite komentar