Њемачка: Меркелова сатјерана у ћошак

Међу демохришћанима кључа – тројица водећих политичара "торпедују" политичку културу добродошлице, за коју се Ангела Меркел залаже у пријему избеглица.

Свијет 13.11.2015 | 15:10
Њемачка: Меркелова сатјерана у ћошак

У немачким медијима се већ неколико дана поставља питање развлашћења и пуча, пишу немачки коментатори.

Меркелова је, својом политиком "отворених врата" за избеглице, окренула протов себе Немце, који би јој дали свега 34 одсто гласова, али и тројицу најмоћнијих људи демохришћана - Баварца Хорста Зехофера, шефа Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), "сестринске странке" њене свенемачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), и министре финансија и унутрашњих послова Волфганга Шојблеа и Томаса де Мезијера.

Против њене политике према избгелицама које празне буџете општна, покрајина и савезне државе, Меркелова, изгледа, има Де Мезијера, озбиљног Пруса чије је организацоне способности и сама хвалила, популарног међу Немцима, дугогодишњег члана њене ЦДУ који је више пута, када су аналитичари процењивали да му се приближава крај, успео без много речи и емотивне мимике да прескочи препреке.

За Шојблеа, најстаријег члана владе и јединог који се од пада Берлинског зида непрекидно налази на владајућим функцијама, вечитог канцеларског кандидата, блиског сарадника Хелмута Кола и посланика Бундестага непрекидно до 1972. године, каже се да је за многе демохришћане већ постао носилац наде.

Када је реч о Зехоферу, лидеру конзервативних Бавараца коме су многи, пре неколико година, због приватног живота, пребацивали политичку самодемонтажу, а он их је све "надиграо" тврдњом да своју децу - и брачну и ванбрачну, воли - тврди се да зна да покупи политичке поене.

Он је у последње време, посебно због изјава да ће, ако се не ограничи улазак избеглица, пред Уставним судом тужити Берлин, изазвао много халабуке.

У овом "бунту мушкараца", Меркелова, како данас преносе медији, за сада ћути.

"Де Мезијер и Шојбле су, јасно је, потпуно другачијег мишљења од Меркелове", сматра главни и одговорни уредник магазина за политичку културу "Цицеро" Криштоф Швенике у једној ТВ емисији, објаснивши сликовито да је они хватају за волан, пошто имају утисак да она вози у погрешном смеру.

"Пуч се већ догодио. Он се догађа у овом моменту", казао је Швенике.

Политиколог Карл Рудолф Корте имао је, међутим, другачије мишљење и тврдио да ће Меркелову и сада, као и раније, штитити њен "панцир популарности".

Меркелова, сматра Корте, влада суверено.

"Ко једну такву особу покуша да сруши, срушиће се заједно с њом", каже Корте, који је додао да је парадоксално причати о пучу против Меркелове.

Истраживач партијског живота из Бона Тилман Мајер сматра да је Меркелова дошла у дефанзиву, али да није "сабијена у ћоше" и да не стоји тик пред развлашћењем.

Извор: Б92

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хм

13.11.2015 14:27

И Нијемци хоће промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

13.11.2015 15:01

Хитлерове оци ??? Па И лице свакако...на таја повукла :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Спартак

13.11.2015 15:34

Е мој друзе да је на њега повукла не би ово радила него би И ове сто су давно досли отерала а она јос прима Народ. Молимо Бога да тај не додје на власт сто га ти помињес инаце смо сви надрљали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

13.11.2015 16:40

Опери оци ако не знас да цитас измедју редова, то сто се ви тамо смјестили и зарадјујете паре (цистеци немацке гу.ице) добри сте док мозете радити и сто сте градјани трецег реда не примецујете....

Name

Ре вирус

13.11.2015 17:06

Нек си ти нама од тамо рек'о како је нама овамо.

Name

Ја

14.11.2015 07:11

Ускороце и она да бјези као и тата јој, Хитлер! У Аргентину!

ОДГОВОРИТЕ