ХР: Коалиција с Мостом или нови избори

Након што двије велике коалиције, ХДЗ-ова и СДП-ова, на изборима у недјељу нису добиле потребан број од 76 мандата са самостално формирање нове Владе Хрватске, кључну улогу добио је Мост независних листа, са 19 освојених мандата.

Регион 13.11.2015 | 13:25
ХР: Коалиција с Мостом или нови избори

Обје коалиције желе придобити чланове Моста, који у постизборним данима пуца по шавовима“.

Представници Домољубне коалиције састали су се данас у средишњици ХДЗ-а како би се припремили за преговоре са 18 преосталих чланова Моста Боже Петрова који улазе у Сабор.

На изборима је Домољубна коалиција добила 59 мандата, што значи да им је потребно још 17 мандата да би имали 76 потребних за формирање већинске владе, у чему може помоћи Мост.

Национално вијеће Моста избацило је јучер једног од својих најважнијих чланова Драгу Пргомета, бившег потпредсједника ХДЗ-а, због наводно самоиницијативног састанка са Зораним Милановићем, актуелним премијером Хрватске у лидером СДП-а.

Милановић предводи коалицију Хрватска расте, која је освојила 56 мандата, с тим да је ИДС са три освојена мандата очекивани коалицијски партнер, као и мањине.

Челник Моста Божо Петров понудио је тзв. владу националног јединства у којој би Мост био модератор између уједињених ХДЗ-а и СДП-а, но тај је приједлог најприје одбио лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко.

Уколико се већи дио мандатара Моста не прикључи једној од коалиција, ХДЗ-овој Домољубној коалицији или СДП-овој коалицији Хрватска расте, Хрватску ће чекат нови парламентарни избори са неизвјесним резултатом, сматрају аналитичари.

АА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тако и треба

13.11.2015 17:00

И требају им нови избори на којим МОСТ треба да побиједи. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип

13.11.2015 20:11

Кулминација безобразлука и препотенције је да једна мањинска странка тако перфидно користи пат позицију имеђу ХДЗ-а и СДП-а под велом наводне скромности и родољубља, а у ствари захтијевајући лавовски залогај којег због своје минорности није нипошто вриједна. Као што је из ничега настала, тако ће се и у ништа расплинути, што се већ назире из тренутног почетка осипања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

13.11.2015 23:23

ХДЗ и СДП су током 20 година доказали да су зло. Измедју ове двије назови политичке партије нема никакве разлике. Хрватска је уништена. Ко и даље гласа за њих, збиља је будала. Промјена власти спречава корупцију и богаћење појединаца. Сви обавезно гласати за МОСТ на следећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ