HR: Koalicija s Mostom ili novi izbori

Nakon što dvije velike koalicije, HDZ-ova i SDP-ova, na izborima u nedjelju nisu dobile potreban broj od 76 mandata sa samostalno formiranje nove Vlade Hrvatske, ključnu ulogu dobio je Most nezavisnih lista, sa 19 osvojenih mandata.

Region 13.11.2015 | 13:25
HR: Koalicija s Mostom ili novi izbori

Obje koalicije žele pridobiti članove Mosta, koji u postizbornim danima puca po šavovima“.

Predstavnici Domoljubne koalicije sastali su se danas u središnjici HDZ-a kako bi se pripremili za pregovore sa 18 preostalih članova Mosta Bože Petrova koji ulaze u Sabor.

Na izborima je Domoljubna koalicija dobila 59 mandata, što znači da im je potrebno još 17 mandata da bi imali 76 potrebnih za formiranje većinske vlade, u čemu može pomoći Most.

Nacionalno vijeće Mosta izbacilo je jučer jednog od svojih najvažnijih članova Dragu Prgometa, bivšeg potpredsjednika HDZ-a, zbog navodno samoinicijativnog sastanka sa Zoranim Milanovićem, aktuelnim premijerom Hrvatske u liderom SDP-a.

Milanović predvodi koaliciju Hrvatska raste, koja je osvojila 56 mandata, s tim da je IDS sa tri osvojena mandata očekivani koalicijski partner, kao i manjine.

Čelnik Mosta Božo Petrov ponudio je tzv. vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi Most bio moderator između ujedinjenih HDZ-a i SDP-a, no taj je prijedlog najprije odbio lider HDZ-a Tomislav Karamarko.

Ukoliko se veći dio mandatara Mosta ne priključi jednoj od koalicija, HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji ili SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, Hrvatsku će čekat novi parlamentarni izbori sa neizvjesnim rezultatom, smatraju analitičari.

AA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tako i treba

13.11.2015 17:00

I trebaju im novi izbori na kojim MOST treba da pobijedi. Tačka.

ODGOVORITE
Name

Josip

13.11.2015 20:11

Kulminacija bezobrazluka i prepotencije je da jedna manjinska stranka tako perfidno koristi pat poziciju imeđu HDZ-a i SDP-a pod velom navodne skromnosti i rodoljublja, a u stvari zahtijevajući lavovski zalogaj kojeg zbog svoje minornosti nije nipošto vrijedna. Kao što je iz ničega nastala, tako će se i u ništa rasplinuti, što se već nazire iz trenutnog početka osipanja.

ODGOVORITE
Name

*

13.11.2015 23:23

HDZ i SDP su tokom 20 godina dokazali da su zlo. Izmedju ove dvije nazovi političke partije nema nikakve razlike. Hrvatska je uništena. Ko i dalje glasa za njih, zbilja je budala. Promjena vlasti sprečava korupciju i bogaćenje pojedinaca. Svi obavezno glasati za MOST na sledećim izborima.

ODGOVORITE