Сукоби Кине и Сједињених Држава

Два америчка бомбардера су пролетела близу кинеских вештачких острва у Јужном кинеском мору, игноришући позиве из Пекинга да се удаље.

Свијет 13.11.2015 | 10:50
Сукоби Кине и Сједињених Држава

Из Пентагона је саопштено да се ради о рутинској мисији која је обављена у сагласности са међународним договорима.

У саопштењу се наводи да су летови америчких авиона изнад кинеских острва потпуно легитимни и да је ваздушни простор над Јужним кинеским морем део међународног ваздушног простора.

Портпарол Пентагона Питер Кук рекао је да се бомбардери типа Б-52 нису приближили острвима на мање од 12 километара раздаљине.

“Наши бомбардери стално лете међународним ваздушним простором. Један лет су покушали да прекину кинески оператери, али је мисија настављена и ништа се није променило“, навео је Кук.

Из кинеске Контроле лета је упућена порука посади авиона да се “склоне са њихових острва“, а инцидент се догодио у ноћи између 8. и 9. новембра, потврдио је званичник Пентагона Бил Урбан.

Све то се догодило две недеље пошто је амерички разарач УСС Ласен допловио до кинеских вештачких острва, после чега је уследила оштра реакција Пекинга.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Богоје

13.11.2015 10:01

Америка је сотона која у свако срце завири не би ли се уселила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само тако

13.11.2015 10:57

Само изазивајте Кину нецете дуго јос говн. америцка сјеме вам се сатрло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.11.2015 14:06

Занимљиво је да су та острва у ЈУЖНОМ КИНЕСКОМ МОРУ. Шта би било кад би се кинески бомпардер приближио Сан Франциску на 12 миља.

ОДГОВОРИТЕ