Sukobi Kine i Sjedinjenih Država

Dva američka bombardera su proletela blizu kineskih veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, ignorišući pozive iz Pekinga da se udalje.

Svijet 13.11.2015 | 10:50
Sukobi Kine i Sjedinjenih Država

Iz Pentagona je saopšteno da se radi o rutinskoj misiji koja je obavljena u saglasnosti sa međunarodnim dogovorima.

U saopštenju se navodi da su letovi američkih aviona iznad kineskih ostrva potpuno legitimni i da je vazdušni prostor nad Južnim kineskim morem deo međunarodnog vazdušnog prostora.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da se bombarderi tipa B-52 nisu približili ostrvima na manje od 12 kilometara razdaljine.

“Naši bombarderi stalno lete međunarodnim vazdušnim prostorom. Jedan let su pokušali da prekinu kineski operateri, ali je misija nastavljena i ništa se nije promenilo“, naveo je Kuk.

Iz kineske Kontrole leta je upućena poruka posadi aviona da se “sklone sa njihovih ostrva“, a incident se dogodio u noći između 8. i 9. novembra, potvrdio je zvaničnik Pentagona Bil Urban.

Sve to se dogodilo dve nedelje pošto je američki razarač USS Lasen doplovio do kineskih veštačkih ostrva, posle čega je usledila oštra reakcija Pekinga.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bogoje

13.11.2015 10:01

Amerika je sotona koja u svako srce zaviri ne bi li se uselila.

ODGOVORITE
Name

Samo tako

13.11.2015 10:57

Samo izazivajte Kinu necete dugo jos govn. americka sjeme vam se satrlo

ODGOVORITE
Name

Hm

13.11.2015 14:06

Zanimljivo je da su ta ostrva u JUŽNOM KINESKOM MORU. Šta bi bilo kad bi se kineski bomparder približio San Francisku na 12 milja.

ODGOVORITE