ХР: Милановић у предности?

Након раскола у коалицији МОСТ ситуација у Хрватској постала је сложенија, а и многа нова питања су отворена.

Регион 13.11.2015 | 10:00
ХР: Милановић у предности?

Један од лидера трећепласиране листе на недавно одржаним парламентарним изборима, Драго Пргомет, бивши члан ХДЗ и противкандидат на страначким изборима за председника те странке Томиславу Карамарку, тајно је преговарао са лидером СДП-а Зораном Милановићем.

Због тога је, како је саопштено, избачен из коалиције МОСТ.

Пргомет тврди да је о избацивању из МОСТ сазнао из медија, те да је покушао да добије шефа те политичке опције Божу Петрова, али му то није пошло а руком.

Петров је у четвртак изјавио да Пргомету остаје мандат саборског заступника и да његов одлазак из МОСТ неће нашкодити тој политичој опцији, односно да се нада да Пргомет са собом неће повући још неке колеге.

"Ово није аматеризам нити никакво солирање. Нема ништа тајно у састанку с Милановићем и Котромановићем.МОСТ функционише тако да има 19 заступника, само је један члан странке, Петров. Остали су нестраначки људи, они ће одлучивати о будућности Хрватске, они имају своју главу, свој став. Ако их неко мисли држати под контролом, то је рушење демократије", казао је у четвртак Пргомет ХРТ-у.

Тврди да су смешне приче да је током разговора са Милановићем и Котромановићем било речи о дељењу фотеља.

"Ја сам разговарао са својим пријатељем Котромановићем. Не можете ви у своје име договарати министарска места", додао је Промет утврдивши да је Петров знао за те његове контакте.

Тврди да је његов избор за будућег мандатара Петров, али да не може да прихвати изазивање превремених избора и бежање од одговорности.

"Овакво избацивање из странке, без да ме се ишта питало што сам радио, довест ће до тога да на следећим изборима нико неће гласати за друге странке осим ХДЗ-а и СДП-а", закључио је Пргомет.

Превремени парламентарни избори, после свга, све су чешћа тема на хрватској политичкој сцени.

Истовремено, за Нову ТВ агенција Ипсос је спровела истраживане, на узорку од 601 пунолетног грађанина, на питање: “Ко ће бити хрватски премијер“.

Четвртина грађана, њих 25,5 одсто наводи да ће премијер бити Зоран Милановић, 18 одсто испитаних сматра да ће та функција припиасти Карамарку, док 8,7 одсто сматра да ће то бити Божо Петров.

Драга Пргомета на томе месту види 4,1 одсто грађана.

Већина грађана 48,6 одсто испитаних грађана сматра да би МОСТ требало да се приклони СДП-у и партнерима, односно 33,3 одсто грађана би волело да МОСТ договор постигне са ХДЗ-ом и партнерима.

Упитани шта очекују да ће се догодити, испитани грађани су подељени - 30 осто њих сматра да треба да буду расписани нови избори, док 30 одсто верује да ће се МОСТ приклонити СДП-у.

Нешто мање од 20 одсто, тачније њих 19,5 одсто сматра да ће се договорити с ХДЗ-ом, док њих 3,2 одсто прижељкује велику коалицију СДП-а и ХДЗ-а.

Њих 17,5 у анкети је рекло да не зна шта ће уследити.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар