У ЕУ само ако признају ГМО

Све чланице европске заједнице дозвољавају промет генетски модификованих организама, што ће се ускоро захтевати и од Србије.

Србија 13.11.2015 | 09:40
У ЕУ само ако признају ГМО

Међу условима које Србија мора да испуни да би постала чланица ЕУ је и усвајање новог закона о ГМО, који ће нашој земљи омогућити да се прикључи Светској трговинској организацији.

Од 28 чланица ЕУ, прошлог месеца 16 њих се финално изјаснило за потпуну забрану, а три за забрану узгоја генетски модификованих организама у одређеним подручјима. Немачка се такође изјаснила за забрану узгоја ГМО, изузев у научноистраживачке сврхе.

Међутим, како указује портал Спутњик, ствари стоје другачије кад је реч о промету ГМ производа.

Пошто су чланице Светске трговинске организације, земље ЕУ не могу да уведу забрану промета ГМ производа. Дакле, Србија би као чланица Светске трговинске организације била у обавези да дозволи промет ГМО.

Тренутно у нашој земљи важи закон из 2009. године, који забрањује увоз, узгој, прераду и промет ГМО и производа од ГМО. Нема ни обележавања производа који садрже ГМО, јер не могу да стигну на тржиште. Инспекција моментално забрањује увоз било чега што садржи 0,09 одсто, односно мање од 1 одсто ГМО, а у Србију не може да уђе семе које садржи више од једног промила ГМО.

Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић сматра да Србија треба да оде корак даље.

„Закон би требало побољшати, увести нулту толеранцију за семе. Јер ако семе има и један промил ГМО, то значи да постоји нека семенка која је генетички модификована. Паковање чак може намерно да се тако дозира и да се ГМО шири по нашим пољима“, каже Шеварлић за „Спутник“.

Србија је једна од ретких земаља која има потпуну забрану увоза, прераде и промета ГМО, али је вероватно и једина земља у свету у којој су демократски изабрани представници 121 општине и градова изгласали Декларацију против увоза, узгоја, прераде и промета ГМО.

"Бројна истраживања раде се у Русији. Руска Федерација је једина земља која је приступила Светској трговинској организацији, али је и увела забрану увоза и промета ГМО и производа од ГМО", подсећа Шеварлић, додајући да Русија чак покушава да промет ГМО подведе под закон о тероризму, јер се употреба ГМО сматра атаком на две или више личности.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дејанпд

13.11.2015 12:04

Свака част Русима, него шта него је тероризам, па није то ништа мање него осиромасени уранијум и сл. Једном кад посијете то сјеме и контамíнирате флору готово је, за сва времена. Никад више органске производње, никад природне биљке била она сијана или самоникла. А временом ће наша дјеца или унуци због тога умирати епидемијски. Монсанто највеће зло човјечанства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

13.11.2015 13:16

Ма је..ла их више ЕУ а треба прихватити све наопако што долази из ње.Свака част браћи Русима на наступу и око овога зла ГМО - ни случајно у Србију

ОДГОВОРИТЕ