U EU samo ako priznaju GMO

Sve članice evropske zajednice dozvoljavaju promet genetski modifikovanih organizama, što će se uskoro zahtevati i od Srbije.

Srbija 13.11.2015 | 09:40
U EU samo ako priznaju GMO

Među uslovima koje Srbija mora da ispuni da bi postala članica EU je i usvajanje novog zakona o GMO, koji će našoj zemlji omogućiti da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Od 28 članica EU, prošlog meseca 16 njih se finalno izjasnilo za potpunu zabranu, a tri za zabranu uzgoja genetski modifikovanih organizama u određenim područjima. Nemačka se takođe izjasnila za zabranu uzgoja GMO, izuzev u naučnoistraživačke svrhe.

Međutim, kako ukazuje portal Sputnjik, stvari stoje drugačije kad je reč o prometu GM proizvoda.

Pošto su članice Svetske trgovinske organizacije, zemlje EU ne mogu da uvedu zabranu prometa GM proizvoda. Dakle, Srbija bi kao članica Svetske trgovinske organizacije bila u obavezi da dozvoli promet GMO.

Trenutno u našoj zemlji važi zakon iz 2009. godine, koji zabranjuje uvoz, uzgoj, preradu i promet GMO i proizvoda od GMO. Nema ni obeležavanja proizvoda koji sadrže GMO, jer ne mogu da stignu na tržište. Inspekcija momentalno zabranjuje uvoz bilo čega što sadrži 0,09 odsto, odnosno manje od 1 odsto GMO, a u Srbiju ne može da uđe seme koje sadrži više od jednog promila GMO.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da Srbija treba da ode korak dalje.

„Zakon bi trebalo poboljšati, uvesti nultu toleranciju za seme. Jer ako seme ima i jedan promil GMO, to znači da postoji neka semenka koja je genetički modifikovana. Pakovanje čak može namerno da se tako dozira i da se GMO širi po našim poljima“, kaže Ševarlić za „Sputnik“.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima potpunu zabranu uvoza, prerade i prometa GMO, ali je verovatno i jedina zemlja u svetu u kojoj su demokratski izabrani predstavnici 121 opštine i gradova izglasali Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO.

"Brojna istraživanja rade se u Rusiji. Ruska Federacija je jedina zemlja koja je pristupila Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali je i uvela zabranu uvoza i prometa GMO i proizvoda od GMO", podseća Ševarlić, dodajući da Rusija čak pokušava da promet GMO podvede pod zakon o terorizmu, jer se upotreba GMO smatra atakom na dve ili više ličnosti.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dejanpd

13.11.2015 13:04

Svaka čast Rusima, nego šta nego je terorizam, pa nije to ništa manje nego osiromaseni uranijum i sl. Jednom kad posijete to sjeme i kontamínirate floru gotovo je, za sva vremena. Nikad više organske proizvodnje, nikad prirodne biljke bila ona sijana ili samonikla. A vremenom će naša djeca ili unuci zbog toga umirati epidemijski. Monsanto najveće zlo čovječanstva

ODGOVORITE
Name

Ранко75

13.11.2015 14:16

Ма је..ла их више ЕУ а треба прихватити све наопако што долази из ње.Свака част браћи Русима на наступу и око овога зла ГМО - ни случајно у Србију

ODGOVORITE