Овом земљом ЕУ управљају комунисти

Португал важи за једног од највећих дужника у Европској унији, иза неприкосновених Грка.

Свијет 13.11.2015 | 08:20
Овом земљом ЕУ управљају комунисти

Након што су посланици изгласали неповерење мањинској влади десног центра, на власт је дошла коалиција левичара - социјалиста и комуниста.

Пре два дана мањинска влада десног центра морала је да поднесе оставку свега две недеље након полагања заклетве. Разлог је био тај што је већина посланика одбацила њихов програм штедње.

Умерена Социјалистичка партија формирала је савез са Комунистичком партијом и радикалним Левим блоком и на тај начин стекла већину у парламенту од 230 посланика, која је гласала против програма владе премијера Педра Пасоса Коеља.

Лидер социјалиста Антонио Коста требало би да постане премијер у надолазећим недељама уз подршку комуниста и левичара.

Након четири године на власти, влада десног центра изгубила је парламентарну већину на општим изборима одржаним 4. октобра, на којима су грађани показали неслагање са мерама штедње усвојеним након што је Португал 2011. узео зајам од међународних кредитора у износу од 78 милијарди евра.

Одлазећа министарка финансија Марија Луис Албукерке изразила је жаљење због одбацивања мера штедње.

"Све што треба да урадите је да погледате мало уназад, и видите како је прошла Грчка, једна од наших партнера у еврозони која се у почетку супротставила мерама штедње. Шта су добили тиме? Више сиромаштва, већу рецесију, незапосленост и додатну зависност од ММФ-а", рекла је Албукерке.

И заиста, Португал је кренуо стома Алексиса Ципраса, оног са почетка мандата, који се бусао у груди и пркосио Ангели Меркел, ММФ-у и читавом систему ЕУ. Данас, десет месеци након доласка на власт, Ципрасове идеале сломила је машинерија која каже: "Дуг мора да се плати".

Португалска левица обећава ублажавање строге штедње, док критичари већ виде будућег премијера Косту у Ципрасовој кожи, а Португал у раљама дужничке кризе.

Оно у чему се португалска и грчка криза разликују јесте пре свега што се Португал налази у знатно бољој ситуацији од својих дужничких колега.

Португал је пре 12 месеци узео последњу рату кредита од Тројке, и за разлику од Грчке, има приступ тржишту капитала и може да подиже свој новац. Оно што се наводи као највећа предност јесте да Португал и даље привлачи инвеститоре, који из Грчке беже главом без обзира.

Као отежавајућу околност критичари виде чињеницу да у новој владајућој коалицији Португала осетну улогу игра Комунистичка партија, која се не либи да искаже свој евроскептицизам и кад год може критикује Европску унију.

Комунизам као идеологија представља сушту супротност онога за шта се ЕУ залаже, те је питање како ће се званичници Уније опходити према непослушном члану који је кренуо "црвеном странпутицом".

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Богоје

13.11.2015 07:25

Партизани су цудо али их јевреји као њихови творци много воле јер преко њих заврсавају послове које никада без њих не би могли заврсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

13.11.2015 08:24

Па комунизам и јесте створен на католичком западу који је послат на исток ради вјерских и политичких циљева, што се као бумеранг и клетва њима враћа. Наравно, и јеврејска улога је у томе велика, али не тако убилачка као ватиканско-германска.

ОДГОВОРИТЕ