Ovom zemljom EU upravljaju komunisti

Portugal važi za jednog od najvećih dužnika u Evropskoj uniji, iza neprikosnovenih Grka.

Svijet 13.11.2015 | 08:20
Ovom zemljom EU upravljaju komunisti

Nakon što su poslanici izglasali nepoverenje manjinskoj vladi desnog centra, na vlast je došla koalicija levičara - socijalista i komunista.

Pre dva dana manjinska vlada desnog centra morala je da podnese ostavku svega dve nedelje nakon polaganja zakletve. Razlog je bio taj što je većina poslanika odbacila njihov program štednje.

Umerena Socijalistička partija formirala je savez sa Komunističkom partijom i radikalnim Levim blokom i na taj način stekla većinu u parlamentu od 230 poslanika, koja je glasala protiv programa vlade premijera Pedra Pasosa Koelja.

Lider socijalista Antonio Kosta trebalo bi da postane premijer u nadolazećim nedeljama uz podršku komunista i levičara.

Nakon četiri godine na vlasti, vlada desnog centra izgubila je parlamentarnu većinu na opštim izborima održanim 4. oktobra, na kojima su građani pokazali neslaganje sa merama štednje usvojenim nakon što je Portugal 2011. uzeo zajam od međunarodnih kreditora u iznosu od 78 milijardi evra.

Odlazeća ministarka finansija Marija Luis Albukerke izrazila je žaljenje zbog odbacivanja mera štednje.

"Sve što treba da uradite je da pogledate malo unazad, i vidite kako je prošla Grčka, jedna od naših partnera u evrozoni koja se u početku suprotstavila merama štednje. Šta su dobili time? Više siromaštva, veću recesiju, nezaposlenost i dodatnu zavisnost od MMF-a", rekla je Albukerke.

I zaista, Portugal je krenuo stoma Aleksisa Ciprasa, onog sa početka mandata, koji se busao u grudi i prkosio Angeli Merkel, MMF-u i čitavom sistemu EU. Danas, deset meseci nakon dolaska na vlast, Ciprasove ideale slomila je mašinerija koja kaže: "Dug mora da se plati".

Portugalska levica obećava ublažavanje stroge štednje, dok kritičari već vide budućeg premijera Kostu u Ciprasovoj koži, a Portugal u raljama dužničke krize.

Ono u čemu se portugalska i grčka kriza razlikuju jeste pre svega što se Portugal nalazi u znatno boljoj situaciji od svojih dužničkih kolega.

Portugal je pre 12 meseci uzeo poslednju ratu kredita od Trojke, i za razliku od Grčke, ima pristup tržištu kapitala i može da podiže svoj novac. Ono što se navodi kao najveća prednost jeste da Portugal i dalje privlači investitore, koji iz Grčke beže glavom bez obzira.

Kao otežavajuću okolnost kritičari vide činjenicu da u novoj vladajućoj koaliciji Portugala osetnu ulogu igra Komunistička partija, koja se ne libi da iskaže svoj evroskepticizam i kad god može kritikuje Evropsku uniju.

Komunizam kao ideologija predstavlja suštu suprotnost onoga za šta se EU zalaže, te je pitanje kako će se zvaničnici Unije ophoditi prema neposlušnom članu koji je krenuo "crvenom stranputicom".

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bogoje

13.11.2015 07:25

Partizani su cudo ali ih jevreji kao njihovi tvorci mnogo vole jer preko njih zavrsavaju poslove koje nikada bez njih ne bi mogli zavrsiti.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

13.11.2015 08:24

Па комунизам и јесте створен на католичком западу који је послат на исток ради вјерских и политичких циљева, што се као бумеранг и клетва њима враћа. Наравно, и јеврејска улога је у томе велика, али не тако убилачка као ватиканско-германска.

ODGOVORITE