Дијабетес убија више људи него ХИВ, туберкулоза и маларија

Стручњаци за дијабетес позвали су светске лидере да уведу додатне порезе на шећер, како би се смањили трошкови болничког лечења грађана.

Здравље 13.11.2015 | 10:30
Дијабетес убија више људи него ХИВ, туберкулоза и маларија

Уочи састанка лидера двадесет земаља групе Г20 предстојећег викенда, Међународна федерација за борбу против дијабетеса указује на чињеницу да на сваких шест секунди једна особа у свету умре од дијабетеса, што ову болест чини већим убицом од ХИВ-а, туберкулозе и маларије заједно.

Федерација процењује да већина земаља троши између пет и 20 процената буџета издвојеног за здравство на лечење ове болести.

Дијабетес типа 2 се повезује са гојазношћу и недостатком физичке активности и најчешћи је у земљама у развоју које су однедавно прихватиле западни начин исхране.

Највећи број дијабетичара на свету тренутно живи у Кини. До 2040. процењује се да ће сваки 10. човек на свету патити од те болести.

Неке земље, укључујући Мексико, Чиле и Француску, већ експериментишу са различитим варијацијама опорезивања шећера, али уз велика противљења прехрамбене индустрије.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Богоје ре атеиста

13.11.2015 09:50

Награбусили смо ми који пецемо ракију посебно они који праве сецерусе, али зато ракија скаце на дупло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја мислим

17.11.2015 11:07

Треба ли би увест драстицан порез на сецер да се смањи ова болест

Name

Сецер

13.11.2015 21:51

Редукција једење сецера је кад се добије дијабетес. Болест се добија од стреса те онда од физицких разлога. Потом особа мора имати генетске предиспозиције за ту болест. Имало би доста да се писе о томе. Наци крух без сецера је права умјетност на Западу. Сецер ствара овисност и људи хрле да купе све послатко. Цак и МцДоналдс сецери хамбургере, кромпир па га онда соли.

ОДГОВОРИТЕ