БИА очекује да ће се за отете Србе у Либији тражити откуп!

БИА очекује да ће киднапери у наредних неколико дана изаћи са конкретним захтевом за откуп Слађане Станковић и Јовице Степића... Наше држављане киднаповала банда која је недавно у Либији отела и бизнисмена са Малте

Србија 12.11.2015 | 21:07
БИА очекује да ће се за отете Србе у Либији тражити откуп!

Безбедносне службе у Србији очекују да ће банда која је отела службенике српске амбасаде у Либији Слађану Станковић и Јовицу Степића тражити за њих откуп најкасније до суботе, сазнаје Информер у БИА!

Према подацима БИА, Слађана и Јовица су заточени у једној кући на ободу града Сабрате.

- Наше безбедносне службе су у сталном контакту са либијским властима и Већем безбедности Сабрате, а преко њих и са отмичарима. Очекујемо да ће киднапери у наредних неколико дана, највероватније до суботе, изаћи са конкретним захтевом. Није искључено да ови преговори потрају, с обзиром на то да банда која је отела Слађану и Јовицу има одређену динамику оглашавања и начин преговарања - каже извор.

Отмичари познати?

БИА сумња да је наше држављане киднаповала иста банда која је недавно у Либији отела и бизнисмена са Малте Ноела Скибераса.

- Реч је о банди која је Скибераса отела у месту Тајура, недалеко од Триполија, и за њега тражила откуп од пет милиона долара. Скиберас је ослобођен 29. октобра ове године након 47 дана заточеништва. Вођени су дуги и исцрпни преговори са киднаперима, а откуп на крају наводно није плаћен - наводи Информеров добро обавештени извор.

Стручњаци тврде да је добро што у јавност не излази превише информација о отмици у Либији. Професор на Факултету за безбедност Зоран Драгишић наводи да не треба правити медијски спектакл од киднаповања наших људи у Либији.

- По свему судећи, њих нису отели терористи, већ криминалци, што је много боље за наше држављане. Мислим да су им у том случају шансе да буду ослобођени далеко веће. Криминалци су просто рационалнији од терориста, траже новац или нешто друго заузврат, можете с њима да преговарате, да им нешто понудите, није им циљ да убију људе и сликају се за јавност - истиче Драгишић.

Ускоро расплет

Стручњак за тероризам и професор на Факултету политичких наука Драган Симеуновић слаже се да је боље да су отмичари из реда неких криминалних банди него џихадисти. Ипак, он додаје да још није сасвим извесно о коме се ради.

- Проблем је у томе што је Либија након свргавања Гадафија ушла у стање у коме се разне групе боре за власт, и то оружјем, а не речима. У таквим околностима сасвим је могуће да отмичари припадају групи која је и криминална и џихадистичка, што би целу ствар могло веома да искомпликује. Ипак, вероватно ће ускоро неке ствари изаћи на видело, што ће омогућити да донесемо неки закључак о мотивима отмице и профилу отмичара - наводи Симеуновић.

Коментари / 0

Оставите коментар