BIA očekuje da će se za otete Srbe u Libiji tražiti otkup!

BIA očekuje da će kidnaperi u narednih nekoliko dana izaći sa konkretnim zahtevom za otkup Slađane Stanković i Jovice Stepića... Naše državljane kidnapovala banda koja je nedavno u Libiji otela i biznismena sa Malte

Srbija 12.11.2015 | 21:07
BIA očekuje da će se za otete Srbe u Libiji tražiti otkup!

Bezbednosne službe u Srbiji očekuju da će banda koja je otela službenike srpske ambasade u Libiji Slađanu Stanković i Jovicu Stepića tražiti za njih otkup najkasnije do subote, saznaje Informer u BIA!

Prema podacima BIA, Slađana i Jovica su zatočeni u jednoj kući na obodu grada Sabrate.

- Naše bezbednosne službe su u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima i Većem bezbednosti Sabrate, a preko njih i sa otmičarima. Očekujemo da će kidnaperi u narednih nekoliko dana, najverovatnije do subote, izaći sa konkretnim zahtevom. Nije isključeno da ovi pregovori potraju, s obzirom na to da banda koja je otela Slađanu i Jovicu ima određenu dinamiku oglašavanja i način pregovaranja - kaže izvor.

Otmičari poznati?

BIA sumnja da je naše državljane kidnapovala ista banda koja je nedavno u Libiji otela i biznismena sa Malte Noela Skiberasa.

- Reč je o bandi koja je Skiberasa otela u mestu Tajura, nedaleko od Tripolija, i za njega tražila otkup od pet miliona dolara. Skiberas je oslobođen 29. oktobra ove godine nakon 47 dana zatočeništva. Vođeni su dugi i iscrpni pregovori sa kidnaperima, a otkup na kraju navodno nije plaćen - navodi Informerov dobro obavešteni izvor.

Stručnjaci tvrde da je dobro što u javnost ne izlazi previše informacija o otmici u Libiji. Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić navodi da ne treba praviti medijski spektakl od kidnapovanja naših ljudi u Libiji.

- Po svemu sudeći, njih nisu oteli teroristi, već kriminalci, što je mnogo bolje za naše državljane. Mislim da su im u tom slučaju šanse da budu oslobođeni daleko veće. Kriminalci su prosto racionalniji od terorista, traže novac ili nešto drugo zauzvrat, možete s njima da pregovarate, da im nešto ponudite, nije im cilj da ubiju ljude i slikaju se za javnost - ističe Dragišić.

Uskoro rasplet

Stručnjak za terorizam i profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Simeunović slaže se da je bolje da su otmičari iz reda nekih kriminalnih bandi nego džihadisti. Ipak, on dodaje da još nije sasvim izvesno o kome se radi.

- Problem je u tome što je Libija nakon svrgavanja Gadafija ušla u stanje u kome se razne grupe bore za vlast, i to oružjem, a ne rečima. U takvim okolnostima sasvim je moguće da otmičari pripadaju grupi koja je i kriminalna i džihadistička, što bi celu stvar moglo veoma da iskomplikuje. Ipak, verovatno će uskoro neke stvari izaći na videlo, što će omogućiti da donesemo neki zaključak o motivima otmice i profilu otmičara - navodi Simeunović.

Komentari / 0

Ostavite komentar