"Радници не треба да протестују јавно"

Управа Жељезница Републике Српске саопштила је да разумије све реалне егзистенцијалне потребе и проблеме својих радника, али сматра да организовање и одржавање јавних протеста није начин за рјешавање било којег проблема, па тако ни питања која се тичу права жељезничких радника.

Република Српска 12.11.2015 | 19:00
"Радници не треба да протестују јавно"

"Сматрамо да се сва питања, која су као основ за заказивање протеста истакли синдикални представници радника, морају рјешавати у институционалним оквирима, кроз разговоре социјалних партнера, и на све друге начине који подразумијевају дијалог, уз међусобно уважавање, усаглашавање ставова и компромис, као и прихватање реалних економских могућности", саопштено је из овог предузећа поводом протеста жељезничких радника најављеног за суботу, 14. новембра, у бањалучком парку "Младен Стојановић.

Управа Жељезница Републике Српске саопштила је да никада није спречавала, санкционисала или на било који други начин утицала на слободну вољу жељезничких радника у јавном иступању и исказивању мишљења, ставова и аргумената, све док се на тај начин не крши закон и не наноси штета овом привредном друштву или другим субјектима.

За Управу ЖРС није прихватљив било који облик дјеловања и иступања дијела жељезничких радника и појединих синдиката које је усмјерено на стварање лоше атмосфере у колективу, утицаја на пословну политику, позив на поступање које није у складу са законом, као и свако друго дјеловање које није искључиво намијењено заштити права жељезничких радника у законским оквирима.

"Жељезнице Републике Српске дијеле судбину укупног привредног система Републике Српске, те, имајући у виду положај радника других привредних друштава у Српској, жељезнички радници морају уважити и поздравити чињеницу да им се плата исплаћује редовно и у пуном износу, а да им се на терет материјалних трошкова пословања, у складу са реалним могућностима, редовно исплаћују и друге накнаде о којима многи радници Републике Српске могу само да сањају", наводе из овог предузећа.

То су накнаде за превоз до радног мјеста у износу до 150 КМ, топли оброк у износу 112 КМ, новчана помоћ у случају смрти члана породичног домаћинства у износу од 480 КМ, трошкови сахране преминулог радника у износу од 480 КМ, новчана помоћ породици у случају смрти радника у износу од 550 КМ, новчана помоћ у случају рођења дјетета у износу који одговара просјечној плати у Републици Српској за претходни мјесец /тренутно око 830 КМ/, као и дневнице за рад на терену у износу који је утврђен уредбом Владе Републике Српске.

Уз наведене новчане накнаде, радницима је обезбијеђена и сва потребна заштитна опрема, средства за рад, радна одјећа и обућа, а Управа обезбјеђује и све друге услове за одржавање редовног пословања, како функционисање Жељезница Републике Српске не би било доведено у питање.

"У свим наведеним активностима Жељезнице Републике Српске имају и подршку Владе Републике Српске и ресорног Министарства саобраћаја и веза, а та подршка је често условљена реалним могућностима и економским приликама које владају у Републици Српској и окружењу, што морају да разумију и прихвате и сами радници", наводи се у саопштењу.

Управа Жељезница Републике Српске позива све жељезничке раднике да код сваког облика јавног изражавања ставова или незадовољства задрже достојанство, лични интегритет, уважавање и поштовање институција Републике Српске, заштиту јавне имовине, те имовине и права других лица, као и да не допусте да се њихови реални социјални проблеми и евентуално незадовољство по том питању користи за сврхе које немају за искључиви циљ заштиту права радника.

Управа Жељезница Републике Српске позива жељезничке раднике да јој у наредном периоду буду конструктиван социјални партнер, који ће нам помоћи у нашем раду и настојању да се Жељезнице Републике Српске очувају и у сваком смислу унаприједе.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цезар

12.11.2015 18:02

Радници су најконструктивнији партнер ако плату уопште не потражују. Уосталом, шта ће им плата. Нека додатно сију кукуруз и прехрањују се. Кукуруз је здрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

12.11.2015 18:30

Срећно жељезничари, да се изборите за своја права. Увијек сте заједно са рударима били први у борби против неправде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

12.11.2015 18:56

Драгане Савановицу и остала управо дабогда све за лијекове дали сто сте нама узели а лијека не имали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ланци

12.11.2015 20:33

Не заборави им и на фамилију која троши наше паре.

Name

де

12.11.2015 19:23

Нек питају бају смију ли протестовати и гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Итекако

12.11.2015 19:59

Мало по мало све пропада а све це фирме прије или касније доци на удар,а оно сто генерални и управа раде радницима зељезница нема ни у Аусвицу.....Нека их БОГ за све казни

ОДГОВОРИТЕ
Name

бижи ба

13.11.2015 13:36

Када горњи текст прочита неко ко је неупућен у проблематику стиче утисак да радници траже нешто што им не припада,а у ствари проблеми су много дубљи и много старији. Тачно је да је плата редовна,али топли оброк је био тек за јуни и то "скраћени" што значи да није 185 КМ. колико је законски регулисано него 112 км противзаконито донијетом одлуком директора. Друго накнада за превоз која је по општим,гранским и појединачним колективним уговором одређена у износу 100% трошкова опет одлуком директора је лимитирана на 150 КМ што један број радника доводи у дискриминаторски положај у односу на друге тј. једнима је плаћен цјелокупни износ а другима није. Даље регрес се не исплаћује већ неколико година,али онима у управи што имају уговоре о плати се све исплаћује. Укинуто је право на рекреацију одређеним (тежим ) радним мјестима што је такође било до прије пар година. Говоре о ушдедама а купили су десетак нових аутомобила за потребе "врхушке". Спомиње радна одијела,обућу и одјећу,али ми од тога не живимо него од новца а што се тиче те заштитне опреме многи радници би је се радо одрекли за неки будући период ако би то нешто значило за фирму. Неколико пута у претходном тексту се позива на закон,а исто то хоћемо и ми тј. да се закон поштује а врховни суд РС је пресудио у корист радника и шта је сада ,зашто се закон не поштује с врха а већински власник ЖРС је управо влада. Када се помене штрајк одмах се позивају на закон и одређује се минимални процес рада који мора да се поштује а у ствари су увели готово све возове који саобраћају тако да штрајк и не би представљао ништа,а гдје је закон за њих. Само тражимо поштовање ЗАКОНА јер га радници нису правили.До прије десwетак година предузеће је позитивно пословало а сада је у губитцима по њиховом око 260 милиона КМ. Ко је одговоран за створене губитке,јел у затвору,јел ико одговарао? Јел одговарао ико што је по партијској и фамилијарној вези у фирму убачено стотине непотребних радника(нерадника) па су нам углавном због њих почели да умањују примања.Да ли је реално процијењена имовина ЖРС-наравно да није.Милон је ту проблема а ми радници смо у овом случају браниоци закона и нека се пошптује и ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ