"Radnici ne treba da protestuju javno"

Uprava Željeznica Republike Srpske saopštila je da razumije sve realne egzistencijalne potrebe i probleme svojih radnika, ali smatra da organizovanje i održavanje javnih protesta nije način za rješavanje bilo kojeg problema, pa tako ni pitanja koja se tiču prava željezničkih radnika.

Republika Srpska 12.11.2015 | 19:00
"Radnici ne treba da protestuju javno"

"Smatramo da se sva pitanja, koja su kao osnov za zakazivanje protesta istakli sindikalni predstavnici radnika, moraju rješavati u institucionalnim okvirima, kroz razgovore socijalnih partnera, i na sve druge načine koji podrazumijevaju dijalog, uz međusobno uvažavanje, usaglašavanje stavova i kompromis, kao i prihvatanje realnih ekonomskih mogućnosti", saopšteno je iz ovog preduzeća povodom protesta željezničkih radnika najavljenog za subotu, 14. novembra, u banjalučkom parku "Mladen Stojanović.

Uprava Željeznica Republike Srpske saopštila je da nikada nije sprečavala, sankcionisala ili na bilo koji drugi način uticala na slobodnu volju željezničkih radnika u javnom istupanju i iskazivanju mišljenja, stavova i argumenata, sve dok se na taj način ne krši zakon i ne nanosi šteta ovom privrednom društvu ili drugim subjektima.

Za Upravu ŽRS nije prihvatljiv bilo koji oblik djelovanja i istupanja dijela željezničkih radnika i pojedinih sindikata koje je usmjereno na stvaranje loše atmosfere u kolektivu, uticaja na poslovnu politiku, poziv na postupanje koje nije u skladu sa zakonom, kao i svako drugo djelovanje koje nije isključivo namijenjeno zaštiti prava željezničkih radnika u zakonskim okvirima.

"Željeznice Republike Srpske dijele sudbinu ukupnog privrednog sistema Republike Srpske, te, imajući u vidu položaj radnika drugih privrednih društava u Srpskoj, željeznički radnici moraju uvažiti i pozdraviti činjenicu da im se plata isplaćuje redovno i u punom iznosu, a da im se na teret materijalnih troškova poslovanja, u skladu sa realnim mogućnostima, redovno isplaćuju i druge naknade o kojima mnogi radnici Republike Srpske mogu samo da sanjaju", navode iz ovog preduzeća.

To su naknade za prevoz do radnog mjesta u iznosu do 150 KM, topli obrok u iznosu 112 KM, novčana pomoć u slučaju smrti člana porodičnog domaćinstva u iznosu od 480 KM, troškovi sahrane preminulog radnika u iznosu od 480 KM, novčana pomoć porodici u slučaju smrti radnika u iznosu od 550 KM, novčana pomoć u slučaju rođenja djeteta u iznosu koji odgovara prosječnoj plati u Republici Srpskoj za prethodni mjesec /trenutno oko 830 KM/, kao i dnevnice za rad na terenu u iznosu koji je utvrđen uredbom Vlade Republike Srpske.

Uz navedene novčane naknade, radnicima je obezbijeđena i sva potrebna zaštitna oprema, sredstva za rad, radna odjeća i obuća, a Uprava obezbjeđuje i sve druge uslove za održavanje redovnog poslovanja, kako funkcionisanje Željeznica Republike Srpske ne bi bilo dovedeno u pitanje.

"U svim navedenim aktivnostima Željeznice Republike Srpske imaju i podršku Vlade Republike Srpske i resornog Ministarstva saobraćaja i veza, a ta podrška je često uslovljena realnim mogućnostima i ekonomskim prilikama koje vladaju u Republici Srpskoj i okruženju, što moraju da razumiju i prihvate i sami radnici", navodi se u saopštenju.

Uprava Željeznica Republike Srpske poziva sve željezničke radnike da kod svakog oblika javnog izražavanja stavova ili nezadovoljstva zadrže dostojanstvo, lični integritet, uvažavanje i poštovanje institucija Republike Srpske, zaštitu javne imovine, te imovine i prava drugih lica, kao i da ne dopuste da se njihovi realni socijalni problemi i eventualno nezadovoljstvo po tom pitanju koristi za svrhe koje nemaju za isključivi cilj zaštitu prava radnika.

Uprava Željeznica Republike Srpske poziva željezničke radnike da joj u narednom periodu budu konstruktivan socijalni partner, koji će nam pomoći u našem radu i nastojanju da se Željeznice Republike Srpske očuvaju i u svakom smislu unaprijede.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cezar

12.11.2015 18:02

Radnici su najkonstruktivniji partner ako platu uopšte ne potražuju. Uostalom, šta će im plata. Neka dodatno siju kukuruz i prehranjuju se. Kukuruz je zdrav.

ODGOVORITE
Name

Brod

12.11.2015 18:30

Srećno željezničari, da se izborite za svoja prava. Uvijek ste zajedno sa rudarima bili prvi u borbi protiv nepravde.

ODGOVORITE
Name

Radnik

12.11.2015 18:56

Dragane Savanovicu i ostala upravo dabogda sve za lijekove dali sto ste nama uzeli a lijeka ne imali...

ODGOVORITE
Name

Lanci

12.11.2015 20:33

Ne zaboravi im i na familiju koja troši naše pare.

Name

de

12.11.2015 19:23

Nek pitaju baju smiju li protestovati i gdje.

ODGOVORITE
Name

Itekako

12.11.2015 19:59

Malo po malo sve propada a sve ce firme prije ili kasnije doci na udar,a ono sto generalni i uprava rade radnicima zeljeznica nema ni u Ausvicu.....Neka ih BOG za sve kazni

ODGOVORITE
Name

biži ba

13.11.2015 13:36

Kada gornji tekst pročita neko ko je neupućen u problematiku stiče utisak da radnici traže nešto što im ne pripada,a u stvari problemi su mnogo dublji i mnogo stariji. Tačno je da je plata redovna,ali topli obrok je bio tek za juni i to "skraćeni" što znači da nije 185 KM. koliko je zakonski regulisano nego 112 km protivzakonito donijetom odlukom direktora. Drugo naknada za prevoz koja je po opštim,granskim i pojedinačnim kolektivnim ugovorom određena u iznosu 100% troškova opet odlukom direktora je limitirana na 150 KM što jedan broj radnika dovodi u diskriminatorski položaj u odnosu na druge tj. jednima je plaćen cjelokupni iznos a drugima nije. Dalje regres se ne isplaćuje već nekoliko godina,ali onima u upravi što imaju ugovore o plati se sve isplaćuje. Ukinuto je pravo na rekreaciju određenim (težim ) radnim mjestima što je takođe bilo do prije par godina. Govore o ušdedama a kupili su desetak novih automobila za potrebe "vrhuške". Spominje radna odijela,obuću i odjeću,ali mi od toga ne živimo nego od novca a što se tiče te zaštitne opreme mnogi radnici bi je se rado odrekli za neki budući period ako bi to nešto značilo za firmu. Nekoliko puta u prethodnom tekstu se poziva na zakon,a isto to hoćemo i mi tj. da se zakon poštuje a vrhovni sud RS je presudio u korist radnika i šta je sada ,zašto se zakon ne poštuje s vrha a većinski vlasnik ŽRS je upravo vlada. Kada se pomene štrajk odmah se pozivaju na zakon i određuje se minimalni proces rada koji mora da se poštuje a u stvari su uveli gotovo sve vozove koji saobraćaju tako da štrajk i ne bi predstavljao ništa,a gdje je zakon za njih. Samo tražimo poštovanje ZAKONA jer ga radnici nisu pravili.Do prije deswetak godina preduzeće je pozitivno poslovalo a sada je u gubitcima po njihovom oko 260 miliona KM. Ko je odgovoran za stvorene gubitke,jel u zatvoru,jel iko odgovarao? Jel odgovarao iko što je po partijskoj i familijarnoj vezi u firmu ubačeno stotine nepotrebnih radnika(neradnika) pa su nam uglavnom zbog njih počeli da umanjuju primanja.Da li je realno procijenjena imovina ŽRS-naravno da nije.Milon je tu problema a mi radnici smo u ovom slučaju branioci zakona i neka se pošptuje i ništa drugo.

ODGOVORITE