Видео анализа: Чудесни почетак сезоне Стефа Карија!

Зашто му нико није рекао да је финале одавно завршено?! Почетак НБА сезоне обележава луда игра Голден Стејт Вориорса и тренутно најбољег играча лиге!

Кошарка 14.11.2015 | 11:00
Видео анализа: Чудесни почетак сезоне Стефа Карија!

Да ли је неко рекао Стефу Карију и Голден Стејт Вориорсима да је финале завршено пре више од четири месеца, односно да до новог плеј-офа треба да одиграју још 70-ак утакмица? Да ли им је неко рекао да је регуларни део НБА сезоне “небитан“, како то често покушавају да представе одређени европски кошаркашки “аналитичари“?

Јер оно актуелни НБА прваци раде на почетку сезоне показује због чега је кошарка краљица игара. Вориорси су победили у првих девет утакмица сезоне, а противници нису били лагани. Два пута су били бољи од Мемфиса, по једном од Хјустона и Клиперса, два пута су пали Пеликанси, по једном Детроит, Сакраменто и Денвер. Девет утакмица, девет победа, просечна кош разлика +17,6, а неки су се већ и запитали да ли у питању и рекордна сезона Чикага из 1995/96 коју су Булси завршили с невероватних 72-10.
“Имамо сјајну годину и не желимо да изгубимо у скорије вријеме“, рекао је после синоћње победе против Мемфиса Клеј Томпсон.

Три су разлога због којих Вориорси изгледају сјајно на почетку ове сезоне. Први је чињеница да овог лета нису радили никакву значајну промену у тиму – отишао је само Дејвид Ли, који ионако није имао већу улогу у походу на НБА прстен.

Други је разлог управо чињеница да је у Оукленд стигао наслов првака. “Никад не потцењуј срце шампиона“, изјавио је легендарни тренер Руди Томјанович пошто је освојио прстен са Хјустоном. Та често цитирана изјава примењива је у великом броју случајева у којима шампионске екипе после освојеног наслова играју још боље. Иако су “ловина“ свим противницима који желе да се похвале њиховим 'скалпом', Вориорси су на крилима сјајних игара из прошле сезоне начинили корак даље. Подигли су ниво, играју шармантно, разиграно, лепршаво, а хемија унутар тима им даје на снази. У Голден Стејту има доста играча који би сигурно могли да имају важнију улогу у неким другим срединама, али су задовољни оним што се догађа у Вориорсима и како је све то посложио Стив Кер. Уосталом, Андре Игуодала је прошле сезоне све до финала улазио с клупе па је постао МВП, а нешто слично могло би се ове сезоне догодити и с Ендрјуом Богутом који је због победе место у петорци уступио Фестусу Езелију. Аустралијанац хрватских корена се вратио у тим, али није стартер, а не би нас чудило да Кер и његов привремени заменик Лук Волтон (Кер пропушта почетак сезоне због операције леђа) остави Богута на клупи и у наставку сезоне.

Ипај, најважнији разлог овакве игре је Стеф Кари. МВП из прошле сезоне је у нови циклус ушао попут муње. У првој је утакмици дао 40 поена Пеликансима, касније је истом ривалу дао још 53, а у девет одиграних утакмица најмање је постигао Детроиту, “тек“ 22 поена. На невероватном је просеку од 31,9 поена и убедљиво је најбољи стрелац лиге, а колико му све полази за руком показује и луд кош који је синоћ постигао.

Кари је од почетка своје каријере важио као потенцијални шутер “убица“, али су га повреде успориле у првим годинама. Ипак, последњих сезона је почео да доказује вредност. Сезону 2012/13 је завршио с 22,9 поена у просеку, сезону касније је погађао тачно 24, а лани је МВП титулу освојио са 23,8 поена у просеку, али и 7,7 асистецнија, 4,3 скока те две украдене лопте.

Ове године је ефикасност подигао на још виши ниво. Уз 31,9 поена у просеку ту је и невероватан проценат успешности шута. По утакмици “узима“ 20 лопти из игре, а погађа их са 52,2 одсто прецизности. Просек погођених тројки му је 45,4 одсто, а слободних бацања 91,7, па је поставио одличне темеље да се прикључи 50-40-90 клубу који чини само седам играча у историји НБА лиге. Реч је о играчима који су у одређеним сезонама имали просек од 50 одсто шута из игре, 40 за три поена, те 90 процената за слободна бацања уз одређени минимални број покушаја. Рекордер у тој категорији је Стив Неш са четири такве сезоне, два пута је то успело Лерију Бирду, а по једном Марку Прајсу, Реџију Милеру, Дирку Новицком и Кевину Дуренту.

Кари је на путу да сруши још неке рекорде. О каквој се “машини за трице“ ради, довољно говори чињеница да их је он у девет утакмица погодио већ 44. Више од целе екипе Мемфиса, која је у исто толико утакмица убацила 42 тројке. Мање од њега су убацили и Нетси (33), односно Минесота (37), али они су одиграли једну, односно две утакмице мање.

Доминација Карија је тешко описива речима, али кошарка је ипак спорт у којем статистика има значајну вредност па још један податак говори о томе какав он почетак сезоне име. Џон Холингер, актуелни директор кошаркашких операција у Мемфису, био је пре тога И-Ес-Пи-Енов кошаркашки аналитичар и измислио једну од најзначајнијих напредних статистичких метода – ПЕР (Плаyер Еффициенцy Ратинг). Свака утакмица за коју неки играч по ПЕР-у добије 30 сматра се одличном, а јако је мало оних који су успели да заврше целу сезону с тим просеком. Од 2003, откако ЕСПН води ПЕР статистику*, тек је осам играча остварило тај успех, а најбољу сезону имао је Леброн Џејмс који је 2008/09 у дресу Кливленда завршио с ПЕР-ом 31,76. Како тренутно игра Кари показује и чињеница да је његов ПЕР сада 36,27! Наравно да се ради о тек девет одиграних утакмица, али свеједно је доминација и те како уочљива.

А сам Кари, што он каже о томе? Нећете у његовим иступима пронаћи речи како је најбољи или сличне изјаве по којима памтимо неке фудбалере. Уместо тога, он ће сваку прилику искористити да се захвали саиграчима, породици и Богу, а колико је неоптерећен свиме најбоље је показала последња објава на Твитеру. Човеку је изгледа изузезно важно то да је добио нови WЦ...

Сви играчи који су од 2002/03 завршили сезону с ПЕР-ом већим од 30:

Стеф Кари, Голден Стејт Вориорс 2015/16 – ПЕР 36,27;
Леброн Џејмс, Кливленд 2008/09 – ПЕР 31,76;
Леброн Џејмс, Мајами 2012/13 – ПЕР 31,67;
Леброн Џејмс, Кливленд 2009/10 – ПЕР 31,19;
Трејси Мекгрејди, Орландо 2002/03 – ПЕР 31,01;
Ентони Дејвис, Њу Ореланс 2014/15 – ПЕР 30,89;
Леброн Џејмс, Мајами 2011/12 – ПЕР 30,80;
Двејн Вејд, Мајами 2008/09 – ПЕР 30,46;
Блејг Грифин, ЛА Клиперс 2015/16 – ПЕР 30,07
Крис Пол, Њу Ореланс 2008/09 – ПЕР 30,04

Коментари / 0

Оставите коментар