Video analiza: Čudesni početak sezone Stefa Karija!

Zašto mu niko nije rekao da je finale odavno završeno?! Početak NBA sezone obeležava luda igra Golden Stejt Voriorsa i trenutno najboljeg igrača lige!

Košarka 14.11.2015 | 11:00
Video analiza: Čudesni početak sezone Stefa Karija!

Da li je neko rekao Stefu Kariju i Golden Stejt Voriorsima da je finale završeno pre više od četiri meseca, odnosno da do novog plej-ofa treba da odigraju još 70-ak utakmica? Da li im je neko rekao da je regularni deo NBA sezone “nebitan“, kako to često pokušavaju da predstave određeni evropski košarkaški “analitičari“?

Jer ono aktuelni NBA prvaci rade na početku sezone pokazuje zbog čega je košarka kraljica igara. Voriorsi su pobedili u prvih devet utakmica sezone, a protivnici nisu bili lagani. Dva puta su bili bolji od Memfisa, po jednom od Hjustona i Klipersa, dva puta su pali Pelikansi, po jednom Detroit, Sakramento i Denver. Devet utakmica, devet pobeda, prosečna koš razlika +17,6, a neki su se već i zapitali da li u pitanju i rekordna sezona Čikaga iz 1995/96 koju su Bulsi završili s neverovatnih 72-10.
“Imamo sjajnu godinu i ne želimo da izgubimo u skorije vrijeme“, rekao je posle sinoćnje pobede protiv Memfisa Klej Tompson.

Tri su razloga zbog kojih Voriorsi izgledaju sjajno na početku ove sezone. Prvi je činjenica da ovog leta nisu radili nikakvu značajnu promenu u timu – otišao je samo Dejvid Li, koji ionako nije imao veću ulogu u pohodu na NBA prsten.

Drugi je razlog upravo činjenica da je u Ouklend stigao naslov prvaka. “Nikad ne potcenjuj srce šampiona“, izjavio je legendarni trener Rudi Tomjanovič pošto je osvojio prsten sa Hjustonom. Ta često citirana izjava primenjiva je u velikom broju slučajeva u kojima šampionske ekipe posle osvojenog naslova igraju još bolje. Iako su “lovina“ svim protivnicima koji žele da se pohvale njihovim 'skalpom', Voriorsi su na krilima sjajnih igara iz prošle sezone načinili korak dalje. Podigli su nivo, igraju šarmantno, razigrano, lepršavo, a hemija unutar tima im daje na snazi. U Golden Stejtu ima dosta igrača koji bi sigurno mogli da imaju važniju ulogu u nekim drugim sredinama, ali su zadovoljni onim što se događa u Voriorsima i kako je sve to posložio Stiv Ker. Uostalom, Andre Iguodala je prošle sezone sve do finala ulazio s klupe pa je postao MVP, a nešto slično moglo bi se ove sezone dogoditi i s Endrjuom Bogutom koji je zbog pobede mesto u petorci ustupio Festusu Ezeliju. Australijanac hrvatskih korena se vratio u tim, ali nije starter, a ne bi nas čudilo da Ker i njegov privremeni zamenik Luk Volton (Ker propušta početak sezone zbog operacije leđa) ostavi Boguta na klupi i u nastavku sezone.

Ipaj, najvažniji razlog ovakve igre je Stef Kari. MVP iz prošle sezone je u novi ciklus ušao poput munje. U prvoj je utakmici dao 40 poena Pelikansima, kasnije je istom rivalu dao još 53, a u devet odigranih utakmica najmanje je postigao Detroitu, “tek“ 22 poena. Na neverovatnom je proseku od 31,9 poena i ubedljivo je najbolji strelac lige, a koliko mu sve polazi za rukom pokazuje i lud koš koji je sinoć postigao.

Kari je od početka svoje karijere važio kao potencijalni šuter “ubica“, ali su ga povrede usporile u prvim godinama. Ipak, poslednjih sezona je počeo da dokazuje vrednost. Sezonu 2012/13 je završio s 22,9 poena u proseku, sezonu kasnije je pogađao tačno 24, a lani je MVP titulu osvojio sa 23,8 poena u proseku, ali i 7,7 asistecnija, 4,3 skoka te dve ukradene lopte.

Ove godine je efikasnost podigao na još viši nivo. Uz 31,9 poena u proseku tu je i neverovatan procenat uspešnosti šuta. Po utakmici “uzima“ 20 lopti iz igre, a pogađa ih sa 52,2 odsto preciznosti. Prosek pogođenih trojki mu je 45,4 odsto, a slobodnih bacanja 91,7, pa je postavio odlične temelje da se priključi 50-40-90 klubu koji čini samo sedam igrača u istoriji NBA lige. Reč je o igračima koji su u određenim sezonama imali prosek od 50 odsto šuta iz igre, 40 za tri poena, te 90 procenata za slobodna bacanja uz određeni minimalni broj pokušaja. Rekorder u toj kategoriji je Stiv Neš sa četiri takve sezone, dva puta je to uspelo Leriju Birdu, a po jednom Marku Prajsu, Redžiju Mileru, Dirku Novickom i Kevinu Durentu.

Kari je na putu da sruši još neke rekorde. O kakvoj se “mašini za trice“ radi, dovoljno govori činjenica da ih je on u devet utakmica pogodio već 44. Više od cele ekipe Memfisa, koja je u isto toliko utakmica ubacila 42 trojke. Manje od njega su ubacili i Netsi (33), odnosno Minesota (37), ali oni su odigrali jednu, odnosno dve utakmice manje.

Dominacija Karija je teško opisiva rečima, ali košarka je ipak sport u kojem statistika ima značajnu vrednost pa još jedan podatak govori o tome kakav on početak sezone ime. Džon Holinger, aktuelni direktor košarkaških operacija u Memfisu, bio je pre toga I-Es-Pi-Enov košarkaški analitičar i izmislio jednu od najznačajnijih naprednih statističkih metoda – PER (Player Efficiency Rating). Svaka utakmica za koju neki igrač po PER-u dobije 30 smatra se odličnom, a jako je malo onih koji su uspeli da završe celu sezonu s tim prosekom. Od 2003, otkako ESPN vodi PER statistiku*, tek je osam igrača ostvarilo taj uspeh, a najbolju sezonu imao je Lebron Džejms koji je 2008/09 u dresu Klivlenda završio s PER-om 31,76. Kako trenutno igra Kari pokazuje i činjenica da je njegov PER sada 36,27! Naravno da se radi o tek devet odigranih utakmica, ali svejedno je dominacija i te kako uočljiva.

A sam Kari, što on kaže o tome? Nećete u njegovim istupima pronaći reči kako je najbolji ili slične izjave po kojima pamtimo neke fudbalere. Umesto toga, on će svaku priliku iskoristiti da se zahvali saigračima, porodici i Bogu, a koliko je neopterećen svime najbolje je pokazala poslednja objava na Tviteru. Čoveku je izgleda izuzezno važno to da je dobio novi WC...

Svi igrači koji su od 2002/03 završili sezonu s PER-om većim od 30:

Stef Kari, Golden Stejt Voriors 2015/16 – PER 36,27;
Lebron Džejms, Klivlend 2008/09 – PER 31,76;
Lebron Džejms, Majami 2012/13 – PER 31,67;
Lebron Džejms, Klivlend 2009/10 – PER 31,19;
Trejsi Mekgrejdi, Orlando 2002/03 – PER 31,01;
Entoni Dejvis, Nju Orelans 2014/15 – PER 30,89;
Lebron Džejms, Majami 2011/12 – PER 30,80;
Dvejn Vejd, Majami 2008/09 – PER 30,46;
Blejg Grifin, LA Klipers 2015/16 – PER 30,07
Kris Pol, Nju Orelans 2008/09 – PER 30,04

Komentari / 0

Ostavite komentar