Иритирајуће ствари у радном окружењу

"Не задиркујте чланове породице" је стара пословица која се данас примјењује и на радно окружење. "Не нервирајте радне колеге" би гласика ако се преиначи у норме радне етике. Обично, ваше радне колеге су "насумично изабрани странци" пред којима се морате претварати, само како би сте евентуално попили кафу или ручали заједно током радног времена.

Свијет 12.11.2015 | 11:50
Иритирајуће ствари у радном окружењу

Ипак, неки од њих вам постану радни пријатељи, а ако се потрудите и прави пријатељи. Ипак, у случају породице, пријатеља, радних пријатеља или само колега, често смо склони да радимо ствари које знају да јако нервирају.

Портал Унилад је саставио листу потеза које изводите у току осмосатног (или више) радног времена, које јако ирититају људе који вам се налазе у околини, без да то ни не знате, а они ће вам то ријетко и саопштити.

1. "Копање" носа
Немојте мислити да то нико не види. Напротив, сви виде. Такођер примијете када "садржај" оставите испод стола или столице. Молимо вас, користите тоалет уколико имате нагон за овом ружном навиком.

Додатак: Грицкање ноктију. Поготово оних људи који имају јаче и тврђе нокте, који у контакту са зубима стварају звук који је немогуће описати, има чудну ужансно иритирајући звук.

2. Мамурне приче
Јако мало људи на вашем послу жели да чује о вашим авантурама за викедн, или ноћ прије уколико има ентузијаста који излазе и радним данима. Обично се то види на вама, израз вашег уморног, испијеног и мамурног лица довољно говори.

3. Звук који излази из ваших слушалица
Савјет број 1, смањите тон. Ако имате бољи рачунар на послу, или боље слушалице, вјерујте да звук пролази опне, и људи у непосредној близини чују шта слушате. Истина, јесте непримјетан ко не обраћа пажњу, али зна бити тако иритантан да особи која сједи преко пута вас или до вас просто не дозвољава да повеже мисао у глави, а не да буде конструктивна.

4. Исперите суђе након што га искористите
Попијете кафу, или поједете доручак који сте претходно спремили, а онда посуђе оставите у судопери. Стварате гужву, други људи не могу користити чесму како треба. Најмање што можете урадити јесте да оперете то што сте користили. Свима ће бити лакше. Вјероватно у вашој фирми постоји и знак на којем стоји "Молимо оперите шољу или чашу након кориштења", али ви га просто не поштујете.

5. Жвакање оловке
Није хот дог или жвакаћа гума, него је оловка. Она обично спада у школски и канцеларијски прибор. Поистовјетите то са ситуацијом у којој једете пилетину/батак, а онда пљујете кости около стола. То је иста ситуација као када жваћете хемијску оловку.

6. Типкате на тастатури "као да бушите рупу у столу"
Овдје не треба неко специјално објашњење, али према типкама на тастатури се не морате опходити као да сте "управо сазнали да је ваш пријатељ спавао са вашом дјевојком/супругом па му се тако светите". Сви чују ваш "ентер" на крају. Вјерујте, не шаљете приступне податке за лансирање нуклеарне бомбе, него шаљете најобичнији е-маил, или објављујете текст на порталу.

7. Затварање у тоалет на пола сата
Само зато што вам се не ради данас, или сте мамурни (погледати ставку 2) не значи да се у тоалету можете понашати као да је ваш. О хигијени боље да не говоримо, али вјерујте - увијек постоји неко коме је тоалет потребнији него вама у том тренутку. Поготово зато што се гледате у огледало, не вјерујући шта видите у одразу, или бјежите од стварности да мало провјерите стање на Фацебооку, Тwиттеру, Тиндеру и слично.

8. Не "срчите" из шоље или шољице када пијете кафу/чај/сок/воду
Само довуците шољу до руба усана и попијте ваш напитак. Нема потребе за екстремно узнемирујућим звуком, због којег ћете навући презир свих колега.

Додатак: Гласно "преживање" хране је такођер увијек иритантно.

9. Мокра кашичица у шећеру
Желите засладити свој напитак, и угледате кашичицу на врху посуде у којој стоји шећер. Идеално, то тако и треба. Онда схватите да је неко влажну кашичицу оставио ту, само да би вас изнервирао. Или једноставно нема обзира према есцајгу на радном мјесту.

10. Упадање у разговор који вас се не тиче
Били сте сигурно у ситуацији гдје двије особе разговарају, а трећа се убаци са обично мало или нимало смијешном доскочицом. Прекида разговор који га се не тиче. Био он озбиљан или не, то нипошто не радите. Навлачите презир колега, благо речено.

Додатак: "Мажење" на послу са колегама које као волите страшно, и имате неописиву потребу да им искажете љубав на дјечијем нивоу.

11. Иритантне ствари које радите ако дијелите рачунар с неким
"Посуђивање" ствари са стола (слушалице, шоља, тастатура, миш) без намјере да то вратите. Одете да једете, не оперете руке, а онда за рачунар који дијелите остављате масне трагове. Које не обришете, него колеги из друге смијене ставите до знања да је "бурек био одличан, прсте да полижеш". И варијације на тему.

12. Лупање ногама испод стола
Господине бубњар, молимо вас да смањите доживљај. Радно мјесто није концерт, немате 10.000 људи који вас обожавају због тога. Ви сте радник, у предузећу које има запоселене - којима треба концентрација. Не помажете никако са вашом нервозом.

Бонус 1.
Знате онај моменат када празну конзерву хране или освјежавајућег пића ставите на врх канте за смеће која је свакако пуна. Па наредни колега који отвори ту канту, са жељом да одстрани смеће - а онда му ваша конзерва заврши на обући, а на панталонама мали остаци онога што се раније налазило унутра.

Бонус 2.
У екстремним случајевима забиљежени су људи који мастурбирају на послу, током радног времена. Сви знају ко су они, нико им не смије да каже.

Има ли оваквих случајева у вашем радном окружењу? Подијелите с нама у коментарима ствари које ваш највише нервирају у вашем предузећу.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

није фер,

12.11.2015 11:19

Е, највисе ме нервира, кад се трудим а колегиница не да да се дира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И мене

12.11.2015 11:20

Тебра, и мене :(

ОДГОВОРИТЕ