Капетан трајекта жртвовао 300 људи

Врховни суд Јужне Кореје потврдио је пресуду о кривици за убиство и доживотној казни затвора за капетана потонулог трајекта "Севол", истакавши да је он практично убио више од 300 путника како би спасао себе.

Свијет 12.11.2015 | 10:30
Капетан трајекта жртвовао 300 људи

Трајект "Севол" је превозио 476 путника кад је 16. априла прошле године потонуо у близини острва Ђинго, на југозападу Јужне Кореје, а од 304 погинулих, 250 су били ученици једне средње школе, пренела је агенција АФП.

Та трагедија је шокирала и разбеснела читаву Јужну Кореју, пошто је постало јасно да је до тога дошло искључиво због људског фактора, односно због илегалног редизајна брода, претрпаног товарног простора, неискусне посаде и неодговарајућих односа између оператера трајекта и државних регулаторних органа.

Капетан "Севола" Ли Џун-Сеок и његова посада су оштро критиковани у јавности, посебно након што је објављен видео снимак у којем се види како они беже са брода док су у његовом трупу остале заробљене још стотине путника.

"Капетан Ли је онемогућио путницима да сами напусте брод тиме што је из њега први побегао, пре него што је издао наређење о евакуацији", наводи се у пресуди јужнокорејског Врховног суда.

"То је једнако као да је гурнуо путнике у воду и пустио их да се утопе", истакао је током изрицања пресуде судија Јанг Сунг-Тае.

На првом суђењу одржавном пре годину дана је Ли, који сада има 70 година, ослобођен оптужбе за убиство, а проглашен кривим за грубу непажњу.

Та одлука је поништена у априлу по жалби тужилаштва, а капетан је уместо тога проглашен кривим за убиство и осудјен на доживотну казну затвора, што је Врховни суд данас потврдио.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Реално

12.11.2015 09:34

Исправно. А ко су мајмуни који су жртвовали све становнике РС да би се обогатили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.11.2015 13:39

Хајде јуначе осуди своје "мајмуне што су се обогатили" незаконито на доживотну робију. Прије ће тебе босански тајкуни као "политичари" сместити доживотно у лудници него што ћеш ти моћи њих да изведеш на суд правде. Овде је био проблем што капетан брода са својом посадом очигледно није био дорастао или способан за поверени посао који су обављали. Сличне случајеве неспособности руководеће кадра сусрећемо сваки дан. Када дође до неке несреће такви руководиоци због страха који њих паралише незнају правилно да одлучују и исправне одлуке да доносе.