Kapetan trajekta žrtvovao 300 ljudi

Vrhovni sud Južne Koreje potvrdio je presudu o krivici za ubistvo i doživotnoj kazni zatvora za kapetana potonulog trajekta "Sevol", istakavši da je on praktično ubio više od 300 putnika kako bi spasao sebe.

Svijet 12.11.2015 | 10:30
Kapetan trajekta žrtvovao 300 ljudi

Trajekt "Sevol" je prevozio 476 putnika kad je 16. aprila prošle godine potonuo u blizini ostrva Đingo, na jugozapadu Južne Koreje, a od 304 poginulih, 250 su bili učenici jedne srednje škole, prenela je agencija AFP.

Ta tragedija je šokirala i razbesnela čitavu Južnu Koreju, pošto je postalo jasno da je do toga došlo isključivo zbog ljudskog faktora, odnosno zbog ilegalnog redizajna broda, pretrpanog tovarnog prostora, neiskusne posade i neodgovarajućih odnosa između operatera trajekta i državnih regulatornih organa.

Kapetan "Sevola" Li Džun-Seok i njegova posada su oštro kritikovani u javnosti, posebno nakon što je objavljen video snimak u kojem se vidi kako oni beže sa broda dok su u njegovom trupu ostale zarobljene još stotine putnika.

"Kapetan Li je onemogućio putnicima da sami napuste brod time što je iz njega prvi pobegao, pre nego što je izdao naređenje o evakuaciji", navodi se u presudi južnokorejskog Vrhovnog suda.

"To je jednako kao da je gurnuo putnike u vodu i pustio ih da se utope", istakao je tokom izricanja presude sudija Jang Sung-Tae.

Na prvom suđenju održavnom pre godinu dana je Li, koji sada ima 70 godina, oslobođen optužbe za ubistvo, a proglašen krivim za grubu nepažnju.

Ta odluka je poništena u aprilu po žalbi tužilaštva, a kapetan je umesto toga proglašen krivim za ubistvo i osudjen na doživotnu kaznu zatvora, što je Vrhovni sud danas potvrdio.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Realno

12.11.2015 10:34

Ispravno. A ko su majmuni koji su žrtvovali sve stanovnike RS da bi se obogatili?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.11.2015 14:39

Хајде јуначе осуди своје "мајмуне што су се обогатили" незаконито на доживотну робију. Прије ће тебе босански тајкуни као "политичари" сместити доживотно у лудници него што ћеш ти моћи њих да изведеш на суд правде. Овде је био проблем што капетан брода са својом посадом очигледно није био дорастао или способан за поверени посао који су обављали. Сличне случајеве неспособности руководеће кадра сусрећемо сваки дан. Када дође до неке несреће такви руководиоци због страха који њих паралише незнају правилно да одлучују и исправне одлуке да доносе.