Србија у Извршном савјету УНЕСЦО-а

Генерална конференција УНЕСЦО-А изабрала је у Паризу нове чланице Извршног савјета, међу којима је и Србија. Амбасадор Србије у УНЕСЦО Дарко Танасковић оцијенио је да ће чланство Србије у Извршном савјету ове организације имати значај и у погледу настојања самопроглашеног Косова да постане чланица УНЕСЦО-а.

Србија 11.11.2015 | 20:55
Србија у Извршном савјету УНЕСЦО-а

"Чланство ће омогућити Србији да непосредно учествује у расправи и доношењу одлука", указао је Танасковић, преносе београдски медији.


Осим Србије, у групи источноеверопских земаља које ће наредне четири године бити у овом тијелу су и Словенија, Литванија и Русија.

У групи која обухвата западноевропске земље су Сјеверна Америка, Француска, Грчка, Италија, Шпанија, Велика Британија и САД.

Из групе земаља Латинске Америке и Кариба нове чланице су Бразил, Мексико, Хаити, Никарагва и Парагвај.

У групи азијских и пацифичких земаља изабрано је шест нових чланица, а у групи која обухвата афричке и арапске земаље 10, док ће за једно мјесто избори бити поновољени будући да су двије земље добиле исти број гласова.

Извршни савјет, као нека врста владе УНЕСЦО-а, доноси све најбитније одлуке које се тичу те организације између одржавања генералних конференција које засједају на двије године.

Коментари / 0

Оставите коментар