Srbija u Izvršnom savjetu UNESCO-a

Generalna konferencija UNESCO-A izabrala je u Parizu nove članice Izvršnog savjeta, među kojima je i Srbija. Ambasador Srbije u UNESCO Darko Tanasković ocijenio je da će članstvo Srbije u Izvršnom savjetu ove organizacije imati značaj i u pogledu nastojanja samoproglašenog Kosova da postane članica UNESCO-a.

Srbija 11.11.2015 | 20:55
Srbija u Izvršnom savjetu UNESCO-a

"Članstvo će omogućiti Srbiji da neposredno učestvuje u raspravi i donošenju odluka", ukazao je Tanasković, prenose beogradski mediji.


Osim Srbije, u grupi istočnoeveropskih zemalja koje će naredne četiri godine biti u ovom tijelu su i Slovenija, Litvanija i Rusija.

U grupi koja obuhvata zapadnoevropske zemlje su Sjeverna Amerika, Francuska, Grčka, Italija, Španija, Velika Britanija i SAD.

Iz grupe zemalja Latinske Amerike i Kariba nove članice su Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragva i Paragvaj.

U grupi azijskih i pacifičkih zemalja izabrano je šest novih članica, a u grupi koja obuhvata afričke i arapske zemalje 10, dok će za jedno mjesto izbori biti ponovoljeni budući da su dvije zemlje dobile isti broj glasova.

Izvršni savjet, kao neka vrsta vlade UNESCO-a, donosi sve najbitnije odluke koje se tiču te organizacije između održavanja generalnih konferencija koje zasjedaju na dvije godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar