Анализа: А хоће ли Роналдо бити спреман за дерби са Барсом?!

Ово питање не односи се на физичку спрему Португалаца, већ психичку.

Фудбал 14.11.2015 | 22:00
Анализа: А хоће ли Роналдо бити спреман за дерби са Барсом?!

Први "Ел класико" ове сезоне се приближио. Најбољи шпански клубови, Реал Мадрид и Барслеона, одмериће снаге одмах после двонедељне паузе због термина за репрезентације.

У суботу, 21. новембра у 18.15 играчи ће истрчати на терен стадиона Сантјаго Бернабеу.

Велико је питање да ли ће међу њима бити и прве звезде Барселоне, Лионела Месија који се још опоравља од повреде колена, док је сигурно да ће напад домаћег тима предводити Кристијано Роналдо.

Питање је, међутим, у каквом стању ће Португалац бити за једну од најзначајнијих утакмица сезоне.

Нема сумње да Роналдо бити изузетно мотивисан, али је питање да ли због себе и личног доказивања или због победе тима.

Наиме, нападач Реала у последње време не пружа очекиване партије и постиже далеко мање голова него што је навикао своје навијаче.

О овој теми увелико се пише у Шпанији, а један од полседњих који је изнео своје запажање је Хорхе Валдано, спортски директор у време када је Роналдо стигао у "краљевски клуб" (лета 2009).

По његовом мишљењу, Португалац није задовољан сарадњом са тренером Рафом Бенитезом и улогом коју му он додељује на терену.

"Роналдо би више волео да улази у средину са леве стране, као што је увек и било", осврнуо се Валдано на чињеницу да 30-годишњи нападач од доласка Бенитеза чешће игра по десној страни и у средини.

"Јасно се види да је у његовој игри присутан неки протест. Добио сам такву информацију из клуба, али не треба бити научник да би се то приметило. Лако се може запазити да он више не ужива у игри. Тако нешто видљиво је по његовим покретима, када игра на позицији која му не одговара, Роналдо има другачији 'говор тела' него иначе", приметио је некадашњи нападач Аргентине и Реал Мадрида, потом и тренер.

Валдано верује и да на званично најбољег фудбалера света негативно утиче голгетерски учинак који није тако сјајан као прошле сезоне.

Роналдо је у првих 11 мечева Примере постигао "само" осам голова и тренутно дели треће место листе стрелаца са Агиречеом из Реал Сосиједада и Хавијем Гвером из Рајо Ваљекана. Испред њих је тандем Барселоне: Луис Суарез (девет) - Нејмар (11).

Укупно је ове сезоне постигао 13 голова (од тога пет против Еспањола, три против Шахтјора) у 18 утакмица за клуб и репрезентацију.

"Роналдо може да буде један од најбољих централних нападача на свету, али је ипак много опаснији када прети са крила. Када је више у средини, окренут леђима голу, онда је другачије. Видело се то против Севиље, једва да је имао неку шансу", оценио је Валдано подсећајући на недавну утакмицу коју су Мадриђани изгубили 1:3.

На Роналдов пад форме осврнуо се и АС, који наводи да Португалац "пати од хемијског неслагања са председником и тренером, који је ангажован упркос противљењу екипе".

"Кристијану се чини да нема одговарајући третман за своје доприносе резултатима клуба", додаје угледни шпански лист.

И Марка је, такође, изнела неколико запажања зашто Роналдо није на очекиваном нивоу:

"Због тактичких замисли тренера не учествује у игри као раније и не постиже толико голова као пре, због чега се не осећа пријатно и пољуљано му је самопоуздање. Недостаје му повређени Карим Бензема на терену, који је одвлачио противничке дефанзивце и отварао му простор. Делује да није потпуно концентрисан, јер више размишља о будућности него о садашњости, односно о могућем одласку из Реал Мадрида. Са Бенитезом није тако опуштен као што је био са Анћелотијем", набројала је ова новина,

У сваком случају, Реал Мадрид је два кола пре краја групне фазе обезбедио пласман у осмину финала Лиге шампиона и тренутно је други на табели Примере са три бода, што су сасвим добри резултати за почетак сезоне, али чињеница је да "краљевски клуб" не игра убедљиво као што се очекивало.

Јасно је да то има везе са Роналдовом формом и одлукама Рафе Бенитеза.

Да ли ће њих двојица, ипак, успети да нађу "заједнички језик", могао би (тачније - морао би) да покаже већ предстојећи "Ел класико".

Коментари / 0

Оставите коментар