Analiza: A hoće li Ronaldo biti spreman za derbi sa Barsom?!

Ovo pitanje ne odnosi se na fizičku spremu Portugalaca, već psihičku.

Fudbal 14.11.2015 | 22:00
Analiza: A hoće li Ronaldo biti spreman za derbi sa Barsom?!

Prvi "El klasiko" ove sezone se približio. Najbolji španski klubovi, Real Madrid i Barsleona, odmeriće snage odmah posle dvonedeljne pauze zbog termina za reprezentacije.

U subotu, 21. novembra u 18.15 igrači će istrčati na teren stadiona Santjago Bernabeu.

Veliko je pitanje da li će među njima biti i prve zvezde Barselone, Lionela Mesija koji se još oporavlja od povrede kolena, dok je sigurno da će napad domaćeg tima predvoditi Kristijano Ronaldo.

Pitanje je, međutim, u kakvom stanju će Portugalac biti za jednu od najznačajnijih utakmica sezone.

Nema sumnje da Ronaldo biti izuzetno motivisan, ali je pitanje da li zbog sebe i ličnog dokazivanja ili zbog pobede tima.

Naime, napadač Reala u poslednje vreme ne pruža očekivane partije i postiže daleko manje golova nego što je navikao svoje navijače.

O ovoj temi uveliko se piše u Španiji, a jedan od polsednjih koji je izneo svoje zapažanje je Horhe Valdano, sportski direktor u vreme kada je Ronaldo stigao u "kraljevski klub" (leta 2009).

Po njegovom mišljenju, Portugalac nije zadovoljan saradnjom sa trenerom Rafom Benitezom i ulogom koju mu on dodeljuje na terenu.

"Ronaldo bi više voleo da ulazi u sredinu sa leve strane, kao što je uvek i bilo", osvrnuo se Valdano na činjenicu da 30-godišnji napadač od dolaska Beniteza češće igra po desnoj strani i u sredini.

"Jasno se vidi da je u njegovoj igri prisutan neki protest. Dobio sam takvu informaciju iz kluba, ali ne treba biti naučnik da bi se to primetilo. Lako se može zapaziti da on više ne uživa u igri. Tako nešto vidljivo je po njegovim pokretima, kada igra na poziciji koja mu ne odgovara, Ronaldo ima drugačiji 'govor tela' nego inače", primetio je nekadašnji napadač Argentine i Real Madrida, potom i trener.

Valdano veruje i da na zvanično najboljeg fudbalera sveta negativno utiče golgeterski učinak koji nije tako sjajan kao prošle sezone.

Ronaldo je u prvih 11 mečeva Primere postigao "samo" osam golova i trenutno deli treće mesto liste strelaca sa Agirečeom iz Real Sosijedada i Havijem Gverom iz Rajo Valjekana. Ispred njih je tandem Barselone: Luis Suarez (devet) - Nejmar (11).

Ukupno je ove sezone postigao 13 golova (od toga pet protiv Espanjola, tri protiv Šahtjora) u 18 utakmica za klub i reprezentaciju.

"Ronaldo može da bude jedan od najboljih centralnih napadača na svetu, ali je ipak mnogo opasniji kada preti sa krila. Kada je više u sredini, okrenut leđima golu, onda je drugačije. Videlo se to protiv Sevilje, jedva da je imao neku šansu", ocenio je Valdano podsećajući na nedavnu utakmicu koju su Madriđani izgubili 1:3.

Na Ronaldov pad forme osvrnuo se i AS, koji navodi da Portugalac "pati od hemijskog neslaganja sa predsednikom i trenerom, koji je angažovan uprkos protivljenju ekipe".

"Kristijanu se čini da nema odgovarajući tretman za svoje doprinose rezultatima kluba", dodaje ugledni španski list.

I Marka je, takođe, iznela nekoliko zapažanja zašto Ronaldo nije na očekivanom nivou:

"Zbog taktičkih zamisli trenera ne učestvuje u igri kao ranije i ne postiže toliko golova kao pre, zbog čega se ne oseća prijatno i poljuljano mu je samopouzdanje. Nedostaje mu povređeni Karim Benzema na terenu, koji je odvlačio protivničke defanzivce i otvarao mu prostor. Deluje da nije potpuno koncentrisan, jer više razmišlja o budućnosti nego o sadašnjosti, odnosno o mogućem odlasku iz Real Madrida. Sa Benitezom nije tako opušten kao što je bio sa Anćelotijem", nabrojala je ova novina,

U svakom slučaju, Real Madrid je dva kola pre kraja grupne faze obezbedio plasman u osminu finala Lige šampiona i trenutno je drugi na tabeli Primere sa tri boda, što su sasvim dobri rezultati za početak sezone, ali činjenica je da "kraljevski klub" ne igra ubedljivo kao što se očekivalo.

Jasno je da to ima veze sa Ronaldovom formom i odlukama Rafe Beniteza.

Da li će njih dvojica, ipak, uspeti da nađu "zajednički jezik", mogao bi (tačnije - morao bi) da pokaže već predstojeći "El klasiko".

Komentari / 0

Ostavite komentar