Ученици обнављају Градски парк

Педесет србачких гимназијалаца, уз помоћ десетак стручних радника општинске управе, комуналних предузећа „Комуналац“ и „Водовод“, учествовало је у једнодневној радној акцији у којој је на новој локацији Градског парка у Српцу засађено око 500 садница дрвећа и другог зеленила.

Република Српска 11.11.2015 | 14:40
Ученици обнављају Градски парк

Прије петнаестак година Србац је остао без „плућа града“, јер су у бившем градском парку уклоњени стогодишњи храстови, липе и остало дрвеће, како би била започета изградња новог Храма Васкрсења Господњег.

Од тада се безуспјешно иницирало да се пронађе нова локација за парк, што је реализовано тек ове године.

На површини од 2500 метара квадратних нашле су се саднице: јасена, врбе, брезе, дивље јабуке, украсне јапанске шљиве, туја, багрема, магнолије и осталог ниског растиња за чију набавку путем фирме „Тамарис“ је локална заједница издвојила 5.500 КМ.

Начелник општине Драго Ћирић каже да је значајну помоћ око уређења земљишта пружила и фирма „Циклон“, а очекује да ће у изградњи стаза, клупа и осталих пратећих објеката помоћ пружити и нека министарства у Влади Републике Српске.

„Стазе ће бити изграђене ове јесени, а сљедеће године остали планирани објекти“, каже начелник Ћирић и додаје да ће се у оквиру новог градског парка подићи и мини-парк намјењен за најмлађе, јер се локација налази у непосредној близини новоизградјеног Центра за дјецу са посебним потребама „Извор“ и Дјечијег вртића „Наша радост“.

Пројекат парка израдио је млади србачки архитекта Борис Гужвић, а осмислило Одјељење за просторно уређење и комуналне дјелатности.

Професор Школског центра „Петар Кочић“ Србац Саша Бабић није крио задовољство одзивом ученика трећег и четвртог разреда Гимназије, наглашавајући да њихов допринос, као будуће интелегенције града, мора да буде видљив у свим сферама друштвеног живота.

„Веома нам је недостајао парк и зато смо заиста сретни што ће баш наша генерација доприњети да град и његови становници добију уређено мјесто за одмор, забаву и уживање у природи“, са поносом је рекла гимназијалка Сања Јевтић.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

рс

11.11.2015 15:02

Браво. Тако се воли свој град и дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митрак

11.11.2015 16:16

Пре неколико година, србац је добио понуду из иностранства да комплетну изградњу парка по западним стандардима спонзорише и одради градевинска фирма из Берлина,значи без било какве накнаде или било чега, нико од србацких власти није имао никакав интерес за ту понуду.......могло једноставно,савршено,бесплатно.....одбијено......а сада.....

ОДГОВОРИТЕ